Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
15°C
-2°C
Oceni objavo

"EUROPEAN HISTORY THROUGH CASTLES"

V sodelovanju z nacionalno agencijo CMEPIUS, smo se z udeleženci Univerze za tretje življenjsko obdobje, programa Zgodovina tokrat odpravili na mobilnost v Barcelono, v Španijo.
Pod okriljem Ljudske univerze Radovljica poteka dvoletni projekt Grundtvig, v okviru katerega udeleženci nadgrajujejo svoje znanje o evropski zgodovini. V projektu sodelujejo Velika Britanija, Španija, Madžarska in Slovenija. Lani novembra smo se srečali v Cornwallu, letos aprila smo kolege iz sodelujočih držav gostili v Sloveniji, prejšnji teden pa smo se srečali v Kataloniji.

 

Na Ljudski univerzi Radovljica, v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje poleg rednih predavanj iz Zgodovine, potekajo strokovna predavanja o zgodovini sodelujočih držav pod vodstvom prof. Ane Jevševar, tako da so naši udeleženci odpotovali na ta obisk s predznanjem o sami temi projekta. V Barceloni smo si ogledali gradove Monjuic, Cornella, Gelida ter Castelldefels, mesto Vilafranca del Penedes in tamkajšnji vinski muzej Vinseum. Ogledali smo si tudi Barcelono in kulturni center El Born. Tako smo uspeli videti in spoznati vsaj delček katalonske zgodovine in kulture.

 

V živo smo lahko spremljali priprave na neformalno glasovanje o morebitni odcepitvi Katalonije od Španije, saj so se ljudje zbirali po celem mestu, mirno protestirali in izražali svoje mnenje s pomočjo transparentov in nacionalnih simbolov.

 

Španski organizatorji so se zelo potrudili, da smo se počutili dobrodošle in sprejete in nam med samim programom poskušali približati njihovo kulturo, hrano in nam povedati čim več o sebi. Komunikacija je potekala v angleškem in španskem jeziku, pri čemer moram poudariti, da so udeleženci iz Slovenije daleč najboljši v znanju tujih jezikov.

 

Ne gre zanemariti tudi samega druženja, novih doživetij in novih spoznanj tako med udeleženci kot tudi med organizatorji, saj smo že snovali nove skupne projekte. Veselimo pa se tudi zadnjega obiska, ki bo potekal naslednje leto aprila na Madžarskem.

 

Program sofinancirata EU preko CMEPIUS-a in Občina Radovljica.

 

  

Oglejte si tudi