Logo MojaObčina.si
DANES
4°C
2°C
JUTRI
8°C
3°C
Oceni objavo

Otvoritev Muzeja Radlje ob Dravi

Danes, 27. 9. 2012,  je v prostorih Dvorca Radlje ob Dravi potekala odprtje poslovnih prostorov nove enote Koroškega pokrajinskega muzeja Muzeja Radlje ob Dravi.

 

Sodelovanje med muzejem in občino se je začelo intenzivneje razvijati od  leta 2004 dalje,  ko je občina odkupila znano zbirko Ferdinanda Leitingerja in s tem zastavila  nadaljnji razvoj muzejske dejavnosti  v kraju in občini.

 

Naloge, ki so jih  v Muzeju Radlje ob Dravi zastavili, so v prvi vrsti povezane z izvajanjem javne službe varovanja premične kulturne dediščine kot sta  evidentiranje in dokumentiranje gradiva, preučevanje bo vezano na lokalno pomembne vsebine iz zgodovine in drugih sorodnih ved vezane na območje Radelj z okolico ter na Dravsko dolino.

Prve naloge so povezane z izvajanjem konservatorskih in restavratorskih posegov na predmetih iz obsežne Leitingerjeve zbirke ter predstavljanje gradiva javnosti in publiki preko stalnih in občasnih razstav. Zagotovo pa se bo poglobilo sodelovanje med muzejem in zasebnimi zbiralci, kot so:  Majda Sušek, (Zbirka igrač, Vuhred), Turistično društvo Vuhred,  Društvo za ohranitev kulturne dediščine in umetnosti, Št. Janž pri Radljah in drugimi.

 

Ob tej priložnosti so v prostorih dvorca na ogled ponovno postavili fotografsko razstavo mojstra fotografije Toma Jeseničnika; DRAVA, ŽIVLJENJE REKE (produkcija: Koroški pokrajinski muzej, 2010), ki je leto dni spremljal reko Dravo, ki  izvira na južno tirolskem Toblaškem polju pri kraju San Candido in se po okoli 749 km v Kopačkem ritu pri Osijeku zlije z Donavo.

Oglejte si tudi