Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Sveti trije kralji prinašajo s seboj različne šege

Vsako leto 6. januarja praznujemo spomin prihoda treh kraljev Gašperja, Mihe in Boltežarja. Po svetopisemski zgodbi, naj bi se prišli poklonit novorojenemu Jezuščku. Uradno se v Cerkvi ta praznik imenuje Gospodovo razglašenja in velja za enega najstarejših praznikov v Cerkvi.  Po ljudskem izročilu so trije kralji sledili zvezdi ter prišli obdarovat novorojenca.

Na predvečer v poklon prazniku, še dandanes hiše v vaseh obiskujejo trije kralji, ki pokropijo poslopje z blagoslovljeno vodo, na vrata pa zapišejo začetnice svojih imen ter letnico novega leta.

Na začetku 20. stoletja so ponekod še kurili trikraljevske kresove, na dan praznika pa stresali sadno drevje za dobro letino. Na mizo so ta dan položili še zadnji hlebec božičnega kruha.

Na različnih koncih Slovenije najdemo tudi različne šege, ki spremljajo ta praznik. Na Gorenjskem so denimo verjeli, da tistih kokoši, ki so na ta dan dobile nekaj poprtnika lisica ni mogla odnesti. V zahodni Sloveniji so prižigali tri različne velikosti luči, za vsakega kralja posebej. V okolici Škofje Loke so otroci nastavljali posode za darove, ki so jih prinesli trije kralji.  Na Koroškem pa so zatikali križce iz blagoslovljene butare in jih pritrjevali na hlevska vrata.

 

Vsekakor pa jih bo tudi letos v njihovem pohodu spremljal napev v ustem izročilu.

 

Prišli smo mi,

Kralji Trije!

Gašper, Miha, Boltežar.

Prvi je črn, drugi je mlad,

tretji v prsih ves je zlat.

Oglejte si tudi