Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C

Ogled dokumentarnega filma Znova na severni meji, Lackov odred v letu 1944/45

##VIEWS##
Organizator: KOROŠKI POKRAJINSKI MUZEJ, Muzej Radlje ob Dravi
Vstopnina: Vstop prost

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Radlje ob Dravi vas vabi v okviru proslave v počastitev dneva upora proti okupatorju na  ogled dokumentarnega filma Znova na severni meji, Lackov odred v letu 1944/45 in razstave Partizanska saniteta na Koroškem  na Župankovo domačijo Št. Janž pri Radlah 66, Radlje ob Dravi. 
Lackov odred, sprva imenovan Pohorski odred, ustanovljen 27. junija 1944 na Rogli na Pohorju, je bila partizanska enota, ki se je s 4. ali Severnim bataljonom Koroškega odreda in avstrijsko skupino Avantgarda borila najbolj na severu strnjenega partizanskega ozemlja, ki je v drugi svetovni vojni obsegalo Grčijo, Albanijo, Jugoslavijo in severno Italijo, na stiku med južnoslovanskim in germanskim svetom. Njegovo glavno operativno območje je bilo hribovje Kozjak, med Dravo in predvojno jugoslovansko-avstrijsko mejo. Reka Drava je bila huda naravna ovira, hribovje pa zaradi  razbrazdanosti prav tako težko prehodno, zato se je moral odred pogosto zanesti le nase in na prebivalstvo, ki ga je v celoti podpiralo.

V dokumentarnem filmu avtorja dr. Marjana Linasija Znova na severni meji, Lackov odred v letu 1944/45 je v predstavitev delovanja Lackovega odreda vključena živa pripoved neposrednih udeležencev dogajanja v tem usodnem času za slovenski narod. Pripovedovalci spregovorijo tudi o dogodku na Župankovi domačiji, kjer je padlo sedem borcev Lackovega odreda. 

Oglejte si tudi