Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Mednarodno srečanje POŠ Kokra in Ljudske šole Sele

Učenci in učiteljici iz Podružnične osnovne šole Kokra, danes gostijo svoje vrstnike iz Ljudske šole Sele na avstrijskem Koroškem.
V okviru mednarodnega srečanja šol so si gostje najprej ogledali prostore šole v Kokri, se sprehodili okrog jezera Črnava v Preddvoru,  potem pa jih je peš pot vodila po zgornjih Potočah nazaj v Kokro, kjer bodo predvidoma do pol tretje ure na piknik prostoru Pr Slugi pod mentorstvom Tomaža Rehbergerja risali panjske končnice. Za malico pa so jim teknili domači štruklji, po katerih so v Kokri znani daleč naokrog.

»Namen mednarodnega srečanja je predvsem v tem, da ohranjamo stike dveh manjših podružničnih šol. Našo v Kokri letos obiskuje deset otrok od 1. do 4. razreda, Ljudsko šolo Sele pa 23 otrok. Srečamo se dvakrat letno, spomladi smo gostitelji mi, jeseni pa jim vrnemo obisk,« pravi Romana Naglič, vodja Podružnične šole Kokra.

Zgodovina šolstva v Kokri je sicer bogata. Letos praznujejo 130. letnico šolstva, ob tej priložnosti so izdali zbornik in pripravili zanimivo razstavo na temo Šolstvo nekoč in danes.

Gostje iz Avstrije so bili navdušeni nad videnim, otroci so hitro našli skupni jezik in čebljanju med pohajkovanjem po preddvorski okolici ni bilo konca. »Prihajamo iz dvojezične šole, v kateri imamo pouk en teden v nemškem in en teden v slovenskem jeziku, tako da naši otroci govorijo oba jezika. Na Ljudski šoli Sele so do četrtega razreda, z desetimi leti pa nadaljujejo šolanje v Celovcu ali v Borovljah,« je povedala Majda Olip, ravnateljica Ljudske šole Sele. Veseli se že jeseni, ko bodo otroci iz Kokre vrnili obisk in jim bodo lahko povedali veliko zanimivosti tudi o kraju in dolini Sele, ki je lepa v vseh letnih časih.  

Oglejte si tudi