Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za sobota, 29.04.2017

delno oblačno
Ponoči bo oblačno in deževno, vmes lahko tudi zagrmi.
5°C | 17°C
nedelja, 30.04.2017
2°C | 19°C
ponedeljek, 01.05.2017
2°C | 19°C
torek, 02.05.2017
8°C | 18°C
Opozorila
Četrtek, 27.4.2017 ob 18h
Do petka dopoldne bo padla večja količina dežja. Ponoči in jutri bodo predvidoma močneje narasle reke v Posočju, v porečjih Vipave, Savinje in Dravinje ter Sava v srednjem toku. Jutri bo močneje narasla Sava v spodnjem toku. Danes zvečer bo povišano plimovanje morja.
5°C
17°C
delno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Obvestila Ostalo

Spremenjene cene in način obračuna storitev ......


OBČINSKE, LOKALNE SKUPNOSTI, OSTALO

| |
04.06.2015      10:10
A A

Spremenjene cene in način obračuna storitev oskrbe s pitno vodo v Mestni občini Kranj ter občinah Jezersko, Šenčur in Preddvor


S 1. januarjem 2015 so tudi v občini Preddvor začele veljati spremenjene cene in način obračuna storitev oskrbe s pitno vodo. V vseh občinah je bila sprejeta enotna cena za pitno vodo, in sicer po novem vodarina znaša 0,44 EUR/m3 brez DDV, omrežnina voda pa 4,20 EUR na mesec brez DDV za vodomer premera DN 20.


Deli:

Skladno z Uredbo o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja mora biti cena storitev javne službe oskrbe s pitno vodo sestavljena iz variabilnega (vodarina) in fiksnega dela (omrežnina za vodo). 

 

Vodarina se uporabnikom zaračunava glede na dobavljeno količino pitne vode v kubičnih metrih, omrežnina pa se zaračunava glede na zmogljivost oziroma velikost priključka in je izražena kot DN (premer vodomera v milimetrih). V vodarino so po novem vključeni stroški, povezani z izvajanjem storitev javne službe oskrbe s pitno vodo (kot so stroški materiala, storitev, dela in ostali stroški) ter stroški vodnega povračila (vodno povračilo je državna dajatev, ki se plačuje za rabo vode, naplavin in vodnih zemljišč v lasti države).

 

V ceno omrežnine za vodo so vključeni stroški najema in zavarovanja osnovnih sredstev in naprav javne infrastrukture, ki je potrebna za izvajanje javne oskrbe s pitno vodo. Po novem so vključeni tudi stroški obnove in vzdrževanja priključkov na javni vodovod ter stroški obvezne menjave vodomerov, ki se mora izvajati vsakih pet let. 

 

Podatka o odstotku spremembe cen ni mogoče enoznačno opredeliti, saj se spreminja način obračuna. Gre za nov način obračunavanja, zato ne moremo govoriti o neki splošni podražitvi.

 

GLAVNE SPREMEMBE PRI CENAH, OBLIKOVANIH PO NOVI UREDBI 

 

 · Strošek vodnega povračila je po novem vključen v ceno vodarine in se na računu ne izkazuje več kot posebna cenovna postavka.

 

 · Strošek obnove, vzdrževanja ter menjave vodomerov je po novem vključen v ceno omrežnine in se na računu ne prikazuje več kot posebna cenovna postavka t.i. števnina.

 

 · V ceno omrežnine za vodo so po novem vključeni tudi stroški obnove in vzdrževanja priključkov na javni vodovod. Vodovodni priključki so pomemben člen vodovodnega sistema. So v lasti uporabnika, a zaradi zagotavljanja ustrezne oskrbe s pitno vodo z njim upravlja izključno izvajalec gospodarske javne službe. Pred spremembo so se stroški obnov in vzdrževanja vodovodnih priključkov uporabniku zaračunali po opravljeni storitvi, po novem pa so ti stroški že vključeni v ceno omrežnine.

 

 · Pri izračunu omrežnine so upoštevani novi faktorji omrežnine iz Uredbe.

V spodnji tabeli so prikazani faktorji po nekdanjem pravilniku o oblikovanju cen in faktorji, ki jih je država določila v novi uredbi. Za posamezne premere vodomerov so prikazane cene omrežnine za vodo pred in po spremembi zakonodaje. V občini Preddvor omrežnina za vodo do te spremembe ni bila zaračunana.

 

Zaradi novih faktorjev, ki jih je država določila z uredbo, se je cena omrežnine bistveno povečala pri vodomerih večjih premerov.

 

 · Spremenil se je način obračuna omrežnine v večstanovanjskih objektih, ki imajo skupni vodomer.              

Po novem se za vsako stanovanjsko oz. poslovno enoto obračuna omrežnina za priključek s faktorjem omrežnine 1. To pomeni, da je omrežnina, ki jo bodo po novem plačevali uporabniki v večstanovanjskih objektih za posamezno stanovanje oz. poslovni prostor, enaka omrežnini za vodomer DN 20 v individualnih hišah. Do sedaj se je strošek omrežnine v večstanovanjskih objektih za skupni vodomer, ki je praviloma večjih dimenzij, delil po številu stanovanjskih oz. poslovnih enot. Skladno z novo uredbo so torej uporabniki v individualnih objektih in v večstanovanjskih objektih izenačeni. Trenutno uporabniki v večstanovanjskih objektih plačujejo zelo različne stroške omrežnin, saj so ti porazdeljeni glede na število stanovanj oz. poslovnih prostorov.

 

Na primer: pri enaki dimenziji vodomera je strošek omrežnine v objektu z več stanovanji na posamezno stanovanje nižji kot v objektu z manj stanovanji.

  

POSTAVKE NA RAČUNU PRED SPREMEMBO:

Voda (0,3273 €/m3)

Vodno povračilo (0,0638 €/m3)

Števnina (1,5466 € za DN 20)

 

POSTAVKE NA RAČUNU PO SPREMEMBI:

Omrežnina voda (4,20 € za DN 20) **

Vodarina (0,44 €/m3) *

 

Strošek vodnega povračila je po novem vključen v ceno vodarine in se na računu ne izkazuje več kot posebna cenovna postavka.

 

**  Strošek obnove, vzdrževanja ter menjave vodomerov je po novem vključen v ceno omrežnine in se na računu ne prikazuje več kot posebna cenovna postavka t.i. števnina.  Prav tako so po novem v ceno omrežnine vključeni tudi stroški obnov in vzdrževanj vodovodnih priključkov. Ti so se uporabniku zaračunali po opravljeni storitvi, po novem pa so ti stroški že vključeni v ceno omrežnine.

 

OSNOVA IN PRAVNE PODLAGE

Vlada Republike Slovenije je v mesecu novembru 2012 sprejela novo Uredbo o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja (Uradni list RS, št. 87/2012). Uredba je stopila v veljavo 1.1.2013, občine bi cene morale uskladiti do 1.4.2014. V skladu z novo metodologijo je Vodovodna zadruga Preddvor, kot izvajalec obvezne gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo v občini Preddvor za naselja Nova vas, Preddvor, Hrib, Breg ob Kokri in Zgornjo, Srednjo ter Spodnjo Belo, pripravila elaborat za potrditev cen oskrbe s pitno vodo. Elaborat je občinski svet občine Preddvor potrdil dne 17.12.2014 in so uveljavljene s 1.1.2015, ko je začel veljati medobčinski sporazum o ureditvi lastništva, upravljanju, obnavljanju in vzdrževanju skupne gospodarske javne infrastrukture za oskrbo s pitno vodo med vsemi naštetimi občinami.

 

Dodatne informacije in pojasnila so na voljo v Računovodskem servisu Vencelj oz. Vodovodni zadrugi Preddvor v času uradnih ur ter na spletni strani www.vz-preddvor.si, kamor lahko tudi javite vsako morebitno spremembo kontaktnih podatkov!


Povezave:vz-preddvor.si
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
ŽELIŠ BITI TUDI V BODOČE NA TEKOČEM S TEM, KAR OBJAVI Vodovodna zadruga PREDDVOR z.b.o.? x
Naroči se na e-obveščanje in ostani v stiku z nami in ne zamudi več nobene pomembne novice ali dogodka!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Vodovodna zadruga PREDDVOR z.b.o.
Vodovodna zadruga PREDDVOR z.b.o.
GORIČICA 7
Tel:070 894 451
Koledar dogodkov Preglej vse
April 28 29 30 1 2 3 4 5 6 7
28.04.2017
Danes ni dogodkov.
29.04.2017 | Tečaji in delavnice
Sobotna bralna urica

Bodite prvi pri oddaji mnenja.

Radio v živo