Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
18°C
3°C
Oceni objavo

Izlet DU Preddvor

22. 11. 2016  se nas je zbralo devet pohodnikov  iz Društva upokojencev Preddvor. Dobili smo se ob 08.00 uri, kot običajno na grajskem dvorišču v Preddvoru. Deževalo je in načrtovan pohod  k sv. Križu nad Selcami zato ni bil izvedljiv. Vodja skupine Janez Planinc je predlagal, da se odpravimo na Stari grad nad Smlednikom.

Avtomobila smo parkirali pred dvorcem Lazarini v Valburgi. Baroni Lazarini so dvorec kupili leta 1775 in so lastniki še danes. Peš smo nadaljevali pot proti Smledniku in si v središču vasi ogledali lesene skulpture, ki so jih postavili ob 500 letnici največjega kmečkega upora. Pot nas je vodila ob vznožju Starega gradu mimo Kalvarije, ki je ena najlepših stvaritev v Sloveniji. Po dobri uri hoda smo prispeli do Starega gradu. V 11. stoletju je bil zgrajen utrjen stolp, ki so ga kasneje dozidavali. V 17. stoletju so lastniki grad zapustili in se naselili v dvorcu v Valburgi. Od zunaj smo si ogledali tudi Špelkino vilo, o kateri pripoveduje Smledniška legenda in jo je upodobil slikar, tudi naš občan, Guček Franci-Guči. Povzpeli smo se na vrh obzidja.


Pokazalo se je tudi sonce, megla se je razpršila in smo imeli čudovit pogled na okoliške vasi in gore. Ob povratku smo se ustavili še na kavi. Zadovoljni in veseli smo bili, da smo nekaj lepega storili zase, kljub slabemu vremenu, ki se je kazalo na začetku izleta. 

Zapisala: Anica Celar Gorza

Oglejte si tudi