Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Snarjenje na Zaplati

Sobotni večer snarjenja v Kulturnem domu v Preddvoru je čudovito vzradostil marsikaterega obiskovalca. Prenekateri spomini in čustva tistih, ki so pred 18. leti ustvarili, v produkciji TV Slovenija, igrano – dokumentarni film Zaplata in Hudičev boršt, so po tolikih letih spet prišli na dan. Povezovalka programa Ana Kovačič je s svojim nastopom očarala. Prav tako je gledalce očarala tudi Petra Lombar Premru, ki je pripoved o snarjenju, ki jo je pred 20. leti Slavku Prezlju povedal Jože Zadnikar, Oreharjev iz Nove vasi, povedala v gorenjskem narečju tako doživeto, kot, da bi tudi sama nekoč že snarila. Snarjenje sta s pesmijo obogatili tudi ljudski pevki Francka Rozman in Ančka Rehberger, v igranem delu pa so ob frajtonarici, katere meh je raztegnil Urban Zorman, svoje kose nabrusili Miha Prestor, Bože Rehberger in Tone Zorman. Takt je s klepanjem kose dajala Francka Rozman, vse pa je do svojega kopišča s steklenico medice spravil Jože Ekar. Majda Karničar, ki je za kosce prinesla malico, je prišla na prazno senožet. Zato se je kruha in klobas lotila kar sama.

Informativno tablo, ki bo svoje mesto dobila na zunanji steni planinskega zavetišča v Hudičevem borštu, sta na oder prinesla Martin Premru in Petra Arh. Filmska snarja in že več kot 15 let prizadevna preddvorska planinca Franci Cvek in Stane Arh sta vsem gledalcem nanizala vrsto ganljivih spominov, ki so se nanašala na gradnjo koče.

»Nič nas ni ustavilo. Zeblo nas je ponoči, ko smo v jesenskem času, večkrat po več dni prespali na drvarnici v Hudičevem borštu. Ampak volja in vztrajnost, da preddvorski planinci dobimo svojo kočo, nas je gnala naprej,« je med drugim povedal Franci Cvek.

»In hvala Bogu, da se v vseh letih gradnje ni nikomur nič zgodilo,« je za konec dodal še Stane Arh.

V soboto, 1. oktobra 2016, bodo člani Kulturno umetniškega društva Matije Valjavca Preddvor informacijsko tablo odnesli v Zaplato.    

Avtor: Slavko Prezelj

Oglejte si tudi