Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-1°C
NED.
12°C
-2°C
Oceni objavo

V PREDDVORU PODELILI OBČINSKA PRIZNANJA

V prijetnem ambientu pod krošnjami dreves v parku gradu Turn v Potočah pri Preddvoru, je sinoči potekala slavnostna akademija ob občinskem prazniku Občine Preddvor. V parku, kjer se je svoje dni sprehajala in ustvarjala prva slovenska pesnica, pisateljica in skladateljica Josipina Urbančič Turnograjska. Kot je povedala gostiteljica, direktorica Doma starejših občanov Preddvor Andreja Valant, so na Turnu ponosni na doto, ki jim jo je zapustila, z veseljem obiskovalcem razkažejo preurejeno Spominsko sobo Josipine, odprejo vrata grajske kapele in skrbijo, da Josipinin duh ostaja ves čas prisoten. Včeraj je minilo 182 let od njenega rojstva.
V izjemno čustvenem nagovoru slavnostne govornice ddr. Mire Delavec Touhami, ki je preučevanju Josipine posvetila polovico svojega življenja, o njej napisala več knjig, skrbi za njen grob v Gradcu in jo je raziskala do zadnje drobtinice, je z grenkobo ugotavljala in trkala na vest vseh Slovencev, da mora ponos o Josipini Turnograjski, ženski, ki je ustvarjala v 19. stoletju, v svetu moških, še zrasti. »Pa ne samo ponos o Josipini,  tudi ponos, da smo Slovenci in da živimo v Sloveniji. Ozavestiti moramo, da so naši pisatelji, pesniki, skladatelji in vsi ostali, ki so ustvarjali slovensko kulturno identiteto zadnjih petsto let, pripomogli k temu, da danes živimo v domovini, v kateri smo. Josipina si je ves čas svojega, sicer kratkega, življenja prizadevala in želela, da bi cenili in bili hvaležni za ta jezik, ki je unikum na svetu in bila zato zelo ponosna, da ga govori. Preddvorčani moramo ozavestiti, da je v naši sredini ustvarjala ta prostor in sooblikovala  tudi Josipina, ob njej še Lovro Pintar, Matija Valjavec in drugi.«

 

»Ob občinskih praznikih občine običajno otvarjajo različne objekte in zaključujejo projekte. Pri nas trenutno poteka največji projekt v zgodovini občine, izgradnja Infrastrukture v Občini Preddvor. Projekt je vreden skoraj pet milijonov evrov, v 80 % je sofinanciran s strani Evropske unije. Dela potekajo po planu, ta čas imamo prekopanih pet vasi. Pričakujem, da bomo do začetka septembra pridobili uporabno dovoljenje,« ob prazniku pravi župan Občine Preddvor Miran Zadnikar.

 

Župan Občine Preddvor je na akademiji podelil dve priznanji. Plakete Josipine Turnograjske se je razveselil  Stane Nič, ki  je že od malih nog dodobra vpet v preddvorsko društveno življenje. Dolga leta je bil v prostovoljnem gasilskem društvu, plesal je pri folklorni skupini, bil je odličen preddvorski rokometaš, pesnik v iskrški literarni skupini, fotograf in učitelj fotografiranja v preddvorski osnovni šoli. V domači gledališki skupini je nanizal kar šestnajst velikih igralskih vlog. »Bil sem zelo presenečen, saj si kot igralec nisem nikoli predstavljal, da bi igral za kakšno nagrado. Plaketa mi pomeni veliko, še več pa bi mi pomenila, če bi bila izdana za celotno dramsko skupino.  Ni samo moje priznanje, je pa prijeten občutek, ko ga dobiš,« je misli strnil Stane Nič.    

Malo plaketo Občine Preddvor je prejela Milena Zupin, predsednica Društva bolnikov z osteoporozo Kranj. Že 15 let deluje na področju Rdečega križa. Organizira krvodajalske akcije, izvaja meritve holesterola, gostote kostne mase, vaje joge in nordijske hoje, tako v Občini Kranj, kot tudi v domači Občini Preddvor. »To priznanje mi pomeni kar veliko. Veliko je bilo odrekanja in prostovoljnih ur. Seveda ob pomoči in podpori ekipe, s katero ustvarjamo in delujemo v Društvu bolnikov z osteoporozo. Veliko mi pomeni tudi delovanje v občinskem Rdečem križu. Seveda pa vse to ne bi mogla ustvarjati, če me ne bi razumela tudi družina. Mož in trije otroci. Hčerka gre po mojih stopinjah, tako da upam, da se bo čut za sočloveka in zdravo družbo prenašal naprej«, je ob prejemu male plakete povedala Milena Zupin.

 

Odslej se bodo občinska priznanja v Občini Preddvor podeljevala redkeje. »Ob vsakoletni podelitvi priznanj pri tako majhnem številu občanov, se vrednost le teh razvrednoti. Predlog, ki sem ga dal občinskemu svetu je, da bi se občinska priznanja podeljevala na vsaka štiri leta, oziroma ob zaključku mandata,« o novem načinu podeljevanja priznanj pove preddvorski župan Zadnikar. 

 

Na sinočnji akademiji je bil predstavljen tudi nov, kratek igrano-dokumentarni film o liku in delu Josipine Urbančič Turnograjske, ki ga je v okviru evropskega projekta Manjši muzeji – živa zgodovina, posnela produkcijska ekipa Bakster d. o. o. pod taktirko režiserja Aleša Petriča. Zgodba je postavljena v čas, ko Josipina spozna svojo veliko ljubezen Lovra Tomana. Prikazan je dan ko sta se spoznala, lokacija kjer sta si dopisovala in ustvarjala in nato še njuno skupno srečanje.

 

Josipina je bila ena in edinstvena, ki se je zavedala, da je biti ženska prava čarobnost, zlasti v svetu, kjer vladajo moč, kapital in egoizem. Bilo ji je v čast, da je bila dama, bistra in uglajena. V vsaki njeni besedi se občuti lahkotnost in hkrati moč, da ve, kaj je tisto, kar hoče. In ona je hotela ustvarjati, izlivati misli na papir in tako krepiti duha vseh Slovencev. »Tudi zato si srčno želim, da bi bil o Josipini posnet tudi pravi dokumentarni film. Upam, da bo Slovenija pripravljena finančno podpreti projekt, ki si ga naša umetnica nedvomno zasluži,« je misli sklenila ddr. Mira Delavec, ki je poleg Mirte Zajc tudi odigrala vlogo Josipine v predstavljenem, promocijskem filmu.

 

Kulturni program pod krošnjami kostanjev sta z violino in kitaro polepšala Ana Novak in Žiga Janežič.

 

Dogodki v okviru praznovanja občinskega praznika se v Preddvoru zaključujejo z današnjo (petek, 10. julij 2015) sveto mašo za domovino in blagoslov del v občini, ki bo v farni cerkvi ob 15. uri.

 

 

Oglejte si tudi