Logo MojaObčina.si
DANES
6°C
4°C
JUTRI
8°C
4°C
Oceni objavo

občina je dobila prvega častnega občana

Sinoči slavnostna akademija ob občinskem prazniku Občine Preddv
Zmiraj krasna je narava, je zapisala Josipina Urbančič Turnograjska, prva slovenska pisateljica, pesnica in skladateljica, ki je živela v gradu Turn v Preddvoru. Rodila se je 9. julija leta 1833 in na njen rojstni dan Občina Preddvor praznuje občinski praznik.

 

Po praznični sveti maši v farni cerkvi je bila sinoči v dvorani Doma krajanov Preddvorslavnostna akademija, na kateri je župan občine Preddvor Miran Zadnikar podelilobčinska priznanja. Prvič v zgodovini občine tudi listino in naziv častni občan. Za neizbrisen pečat, ki ga je dal v petdesetih letih aktivnega delovanja na področju ljubiteljske in kasneje poklicne zborovske glasbe slovenski glasbeni poustvarjalnosti je bil z najvišjo nagrado občine nagrajen dr. Mirko Cuderman. Delo dr. Mirka Cudermana, ki je bil rojen v Tupaličah, se razteza na tri področja: poustvarjalno, organizacijsko in muzikološko. V stotinah koncertov, ki jih je zasnoval tako programsko kot umetniško, je na slovenske koncertne odre postavil največja dela domače in svetovne vokalne ter vokalno-instrumentalne glasbene literature. Vodil je najvidnejše slovenske zbore, nekatere je tudi ustanovil: Zbor ljubljanskih bogoslovcev, Zbor ljubljanske stolnice, Consortium musicum, Komorni zbor RTV Slovenija, Slovenski komorni zbor, Slovenski oktet. Z njimi je postavljal nove kakovostne standarde in osvojil številne nagrade na zborovskih tekmovanjih. Dr. Mirko Cuderman si je znanje pridobival na domačem koru v Preddvoru, nato v ljubljanskem semenišču pod vodstvom vidnih skladateljev, kot sta Fran Kimovec in Stanko Premrl, ter na študiju muzikologije, cerkvene glasbe in zborovskega dirigiranja na Dunaju, kjer je tudi doktoriral. Zaradi izjemnega pregleda nad tujo in domačo zborovsko literaturo ter dolgoletne dirigentske prakse je postal tudi profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo. Vzgojil je številne učence, ki nadaljujejo in razvijajo


zborovsko prakso na Slovenskem. V pogovoru z voditeljico Sašo Pivk Avsec se je izkazal kot duhovit sogovornik z bogatim zgodovinskim spominom, ki ob vseh uspehih ostaja človek, ki ima v sebi veliko srce in dušo za vse ljudi in ima Preddvor iskreno rad.

 

Posnetek: izjava Mirko Cuderman 15''

Plaketi Josipine Turnograjske sta prejeli Mateja Nosan, za izjemno požrtvovalno in predano delo v Folklornem društvu Preddvor in Polona Bogatajza 20. letno sodelovanje v igralski skupini KUD Matija Valjavec Preddvor.

Posnetek: izjava Mateja Nosan 37''
Posnetek: izjava Polona Bogataj 53''

Priznanji občine sta iz rok preddvorskega župana prevzela Franc Peternel inFranci Cvek, oba za prizadevno in požrtvovalno delo v delovnih akcijah Planinske sekcije Preddvor.

Posnetek: izjava Franci Cvek 1'07

Za zasluge pri razvoju turizma in dolgoletno delo v Turističnem društvu Preddvor je malo plaketo prejela Mirjam Pavličveliko plaketo pa Marjan Ciperle za aktivno delo pri razvoju krajevne infrastrukture.

Posnetek: izjava Mirjam Pavlič 1'06
Posnetek: izjava Marjan Ciperle 58''

Posebne pozornosti je bil deležen tudi državni prvak v streljanju v disciplini z malokalibrsko puško 60 m leže Mitja Žižmond, ki je v soboto na 22. državnem prvenstvu premagal strelsko reprezentanco in si s 595 krogi od 600 možnih, priboril prvo mesto in z osebnim rekordom postal državni prvak.

Posnetek: izjava Mitja Žižmond

 

Za več letno pomoč pri organizaciji občinskih in drugih prireditev v kraju ter podporo društvom, se je župan zahvalil domači Agenciji Media butik.

Čeprav časi novim investicijam niso najbolj naklonjeni, se župan Občine Preddvor Miran Zadnikar ob občinskem praznovanju z veseljem ozira v prihodnost in veseli treh projektov, ki bodo v naročju Storžiča zaživeli v letošnji jeseni.

Posnetek: izjava Miran Zadnikar o projektih 29''

O letošnjih nagrajencih pa je povedal:

Posnetek: izjava Miran Zadnikar o priznanjih 30''

Kulturni program letošnje slavnostne akademije v Preddvoru so oblikovali Cerkveni pevski zbor sv. Peter Preddvor pod vodstvom Marjane Rehberger, dramski igralec Konrad Pižorn – Kondi in Kranjski oktet.

 

 

Preddvor, 10. julij 2012                                                       Saša Pivk Avsec

Oglejte si tudi