Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
5°C
PET.
14°C
-1°C
Oceni objavo

NOV VODOVODNI SISTEM V TUPALIČAH ZAGOTAVLJA NEOPOREČNO VODO

Na podlagi anonimne prijave inšpekcijskim službam, opravljen izredni nadzor nad pitno vodo.

Konec avgusta je Občina Preddvor prejela zahtevo zaradi slabe kakovosti pitne vode, ki jo je podpisalo    večje število krajanov naselja Tupaliče. Z njo so izražali zahtevo po ponovni vzpostavitvi pitne vode iz zajetja Čemšenik in navedli posledice vzpostavitve novega vodovodnega omrežja iz novega vira, med drugim tudi neustrezno temperaturo pitne vode. Prav tako so opozorili, da jih nihče ni obvestil ali sklical zbora občanov glede zamenjave izvira pitne vode.

 

Župan Občine Preddvor Miran Zadnikar se je takoj povezal z Vodovodno zadrugo Preddvor in obvestil pristojni Zdravstveni inšpektorat, ki je izredni inšpekcijski pregled opravil tudi na podlagi anonimne prijave, poslane na zdravstveno inšpekcijo 24. avgusta. Zaradi odsotnosti predsednika Vodovodne zadruge Preddvor je bil pregled opravljen le v zvezi z izvedbo novega cevovoda, katerega investitor je bila Občina Preddvor. Glede samega upravljanja vodovoda in izvajanja notranjega nadzora pa je bil opravljen naknadni pregled. Zdravstveni inšpektor pri pregledu ni ugotovil nepravilnosti pri predaji novega dela cevovoda v uporabo, prav tako izvidi državnega monitoringa v letu 2014 in 2015 izkazujejo skladnost pitne vode na tem vodovodnem sistemu Preddvor, prav tako ni bilo nedovoljenih odstopanj pri temperaturi in analizi pitne vode ter izvajanju drugih ukrepov v sklopu notranjega nadzora pri Vodovodni zadrugi Preddvor.

 

»To anonimno pismo sem vzel zelo resno, predvsem zato, ker je bilo na njem podpisanih 38 domačinov.   Vodovodno zadrugo Preddvor, ki je upravljalec tega območja, sem prosil,  da vzame vsaj tri vzorce vode.  En vzorec je bil pridobljen na Bregu, dva pa v Tupaličah. Čeprav so bili vsi v mejah, sem zaprosil zdravstveno inšpekcijo, da preveri vse analize. Inšpektor je tudi na podlagi uradnega vzorca ocenil, da je sistem kvalitetno izveden, voda pa v mejah, tako kot v vseh naseljih občine,« je aktivnosti v zvezi z anonimno prijavo inšpekcijskim službam pojasnil župan Občine Preddvor Miran Zadnikar. V bodoče pa apelira na občane, da se v primeru nejasnosti  za prave informacije najprej obrnejo na občinske organe ali predstavnike vaških odborov, saj bo tako prihranjenega veliko časa in občinskega denarja.

 

Krajani naselja Tupaliče so bili o menjavi vodovodne cevi in reševanja problema nizkega pritiska v višjih predelih hiš seznanjeni na zboru krajanov na Bregu, februarja letos. Predstavljena jim je bila možnost, da se bo problem nizkega pritiska v višjih predelih reševal s hidroforjem ali pa se bodo Tupaliče priklopile na vodovod na Bregu.


Dodajmo še, da je Krajevni odbor Tupaliče v sredo na izredni seji soglasno odločil, da nov vodovodni sistem ostane tako, kot je izveden. 

 

Oglejte si tudi