Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
-2°C
ČET.
12°C
2°C
Oceni objavo

Milijon Evrov škode zadnjem neurju

Preddvor, 14. november 2013 - Neurje, ki se je razbesnelo v noči z nedelje na ponedeljek, je veliko škode povzročilo tudi na objektih in gozdovih v Občini Preddvor. 27 gasilcev PGD Preddvor je opravilo 326 delovnih ur, v pomoč se je vključila tudi občinska Civilna zaščita. Po prvih podatkih ocenjena škoda presega en milijon evrov.
Preddvorski gasilci so prvi poziv na pomoč prejeli v ponedeljek, 11. novembra ob 3.40, ko je močan veter začel odkrivati strehe na Srednji Beli, potem pa so si ti sledili v ponedeljkov dan. Poveljnik preddvorskih gasilcev Blaž Pfajfar je povedal, da je bilo na terenu 18 ur nepretrgoma prisotnih 11 gasilcev PGD Preddvor, v povprečju pa je 16 gasilcev odpravljalo posledice neurja in nudilo pomoč domačinom osem ur. Štiri ekipe gasilcev so se na teren odpravile s štirimi vozili, opremljenimi z motornimi žagami in agregati, saj je bilo celotno območje Občine Preddvor nekaj ur brez električne energije. Prebivalcem Kokre so žarnice zasvetile šele v torek popoldne, občasno so bili brez elektrike tudi prebivalci Bašlja in Možjance. Ker je bilo delo obsežno in naporno, je župan Občine Preddvor Miran Zadnikar ob osmih zjutraj aktiviral še občinski štab Civilne zaščite, ki je z gradbeno mehanizacijo pomagal gasilcem na najbolj poškodovanih predelih in poskrbel za prevoznost cest v občini. V popoldanskih urah je na pomoč prispela tudi gasilska enota PGD Jezersko, ki je pomagala pri odstranjevanju dreves na državni cesti Preddvor – Jezersko.

Na širšem območju Preddvora je močan veter z dežjem odkrival strehe objektov in podiral drevesa, ki so ponekod tudi zaprla prometne povezave. Resneje je poškodovanih 14 objektov, 4 cerkve, nekaj kozolcev in avtomobilov, prometnih znakov in gospodarskih objektov, veter pa je odkril strehe na več kot 500 objektih. Zavod za gozdove ocenjuje, da je na širšem območju podrtih približno 30.000 m3 dreves. Po prvih ocenah je nastala škoda v vrednosti enega milijona evrov, v njej pa ni zajeta škoda, nastala na gozdnih površinah. 

Župan je na sestanku pohvalil vodenje intervencije in delo. »Star slovenski pregovor da v nesreči spoznaš prijatelja, se je spet potrdil ob zadnjem neurju, ki je divjalo v naši občini. Zahvaljujem se vsem gasilcev, tako iz PGD Preddvor in PGD Jezersko, kot tudi iz GRS Kranj, strojnikom in ostalim ljudem, ki so v času vetroloma sodelovali v intervencijah na terenu. Prav ob takšnih intervencijah se izkaže pomen dobro organiziranega prostovoljstva v gasilstvu, zato bi bilo smiselno, da bi država takšen nivo vsaj obdržala. Ne pa da smo prav te dni ob sprejemanju državnega proračuna slišali želje za črtanje investicijskih sredstev za prostovoljno gasilstvo,« je sklenil župan Občine Preddvor Miran Zadnikar.

Oglejte si tudi