Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

OBNOVLJENA 50 LET STARA MOTORNA BRIZGALNA

Gasilci veterani PGD Preddvor so v četrtek, 9. aprila 2015 predstavili svoje delo in trud, ki so ga vložili v obnovo motorne brizgalne.
Malo pred 18. uro so obnovljeno Rosenbauer motorno brizgalno črpalko pripeljali pred gasilski dom, kjer smo jih pričakali člani, skupaj z občani in občankami.


Naši cenjeni člani so predstavili način in vrsto dela, ki so ga opravili ob obnavljanju in nam povedali nekaj več o sami črpalki. Na znanje so nam predali celotno zgodovino te 50 let stare črpalke, ki je sodelovala tudi v več požarih. Ta starinska črpalka je v preteklosti opravljala delo, ki ga sedaj opravljajo črpalke vgrajene v naša vozila.Črpanje vode je namreč opravljala ravno ta Rosenbauer črpalka, ki je tako omogočala nemoteno delo gasilcev v primeru interveniranja.

 

Od 23. februarja so v garaži veterana Ivana Hočevarja preživljali popoldneve in večere, skupaj okrog 214 ur, da bi obnovili motorno brizgalno črpalko Rosenbauer iz leta 1969. Kot so povedali veterani je cena ob njenem nakupu znašala 1,6 mio takratnih dinarjev, pokrovitelj pa je bila Kmetijska zadruga Sloga, ki jo je zastopala Marinka Lombar Peternelj. 

 

Črpalka je srce gasilskega društva. Če črpalke včasih ni bilo, ni imelo društvo kaj delati. Ob njej se izvajajo vse veščine gasilstva, od polaganja cevovoda, sklapanje cevovoda, sklapanje sesalnega voda. Vse to znanje in veščine gasilcu še kako prav pridejo v akciji,“ je povedal veteran Andrej Sodnik.

 

Obnovljena motorna brizgalna bo razstavljena v prostorih našega društva in bo tako delala družbo ostalim starinskim črpalkam, ki so že razstavljene. Najpomembnejše pa je, da črpalka ni samo razstavni eksponat, saj sedaj, ko je obnovljena, deluje. Kot vsako leto bo tudi letos na ogled vsem vam, in sicer v oktobru, mesecu požarne varnosti. Za obnovo Rosenbauerce so se gasilski veterani Ivan Hočevar, Ivan Kociper, Andrej Sodnik, Jožef Škrvada, Janez Polajnar, Franc Celar in pripravnik Franc Dolinšek odločili, ker spoštujejo tako društveno, kot zgodovino gasilstva nasploh. PGD Preddvor ima že obnovljeno batno črpalko in črpalko Rosenbauer 600. Zdaj si bodo veterani vzeli štirinajst dni odmora, potem pa jih čaka obnova voza iz leta 1928, ki je bilo prevozno sredstvo za motorno črpalko Rosenbauer 600.

 

Veterani prostovoljnega gasilskega društva Preddvor so zopet pokazali, da je s skupinskim delom, trudom, predvsem pa dobro voljo, moč narediti marsikaj. Tako kot vedno svoje vrednote kažejo mlajšim članom društva, njihova volja in predanost gasilstvu pa se prenašata iz generacije v generacijo. Hvala vam cenjeni veterani!

 

 Dodajmo še, da PGD Preddvor prihodnje leto praznuje 120. obletnico delovanja.

 

Oglejte si tudi