Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-4°C
Oceni objavo

Bogatejši za nov roman

DR. MIRA DELAVEC Z ROMANOM „ŠEPET RDEČE ZOFE“ ZAOKROŽUJE
DESET LETNO RAZISKOVANJE PRVE SLOVENSKE PISATELJICE, PESNICE IN
SKLADATELJICE JOSIPINE URBANČIČ TURNOGRAJSKE

V okviru meseca poezije je bil včerajšnji večer v knjigarni Konzorcij v Ljubljani posvečen prvi slovenski pisateljici, pesnici in skladateljici Josipini Urbančič Turnograjski, ki se je rodila 9. julija pred 178 leti na gradu Turn v Preddvoru. Iz Preddvora, ki leži v objemu Storžiča, prihaja tudi avtorica včeraj izdanega romana Šepet rdeče zofe, dr. Mira Delavec. V pogovoru s Sašo Pivk Avsec je predstavila to nežno pesniško dušo skozi roman, ki je nastal kot rekonstrukcija dogodkov, ki so se zgodili od leta 1850 do 1853, ko sta si Josipina Urbančič Turnograjska in Lovro Toman, znan politik tedanjega časa, izmenjala več kot 1066 ljubezenskih pisem, ki so bila dolga od 15 do 35 strani in zelo nazorno izpričuje odtenke tistega časa na različnih področjih.

Avtorica je ob predstavitvi romana opozorila tudi na Josipinin grob v Gradcu, ki ni
zaščiten kot kulturni spomenik, ne na ravni mesta Gradec, še manj kot slovenski
kulturni spomenik. Zanj skrbi sama in zanj tudi plačuje iz svojega žepa.

V romanu Šepet rdeče zofe gre za upodobitev ene najlepših ljubezenskih zgodb, kar jih imamo Slovenci v svoji zgodovini in kot je ob koncu knjige zapisal dr. Igor Grdina, se najznamenitejši umetniško-politični par slovenskega 19. stoletja – ki se bržčas edini lahko zares postavlja ob bok Prešernu in Juliji – naseljuje tudi v literaturo.

Dr. Miro Delavec Josipina tako ali drugače spremlja že pol življenja. Z odliko je
diplomirala z delom Josipina Urbančič Turnograjska na Oddelku za slovenistiko, prav tako z odliko diplomirala tudi na Oddelku za zgodovino z delom Vprašanje ženske volilne pravice v programih slovenskih strank v prvi Jugoslaviji, leta 2004 je ob 150-letnici smrti Josipine Urbančič Turnograjske izdala znanstveno monografijo z naslovom Nedolžnost in sila: življenje in delo Josipine Urbančič Turnograjske, leta 2006 prejela Plaketo Josipine Turnograjske za kulturne dosežke v občini Preddvor, februarja 2009 uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Vloga Josipine Urbančič Turnograjske pri oblikovanju slovenske literature v 19. stoletju ter tako pridobila naziv doktorica znanosti
na področju literanih ved. Konec meseca avgusta 2009 je izšla njena druga znanstvena monografija z naslovom Moč vesti in včeraj še roman Šepet rdeče zofe, s katerim zaokrožuje deset letno raziskovanje Josipine Urbančič Turnograjske.

 

Preddvor, 9. marec 2011                                                     Saša Pivk Avsec

Oglejte si tudi