Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

Občina Preddvor lani prihodke povečala za 91 %

Na spletnem portalu siol.net je objavljen prispevek z naslovom Katere slovenske občine imajo najvišje prihodke. Iz infografike je razbrati, da je Občina Preddvor v letu 2015 najbolj povečala svoje prihodke.

V članku med drugim piše: 

Najbolj je prihodke povečala gorenjska občina Preddvor. Glede na leto prej so se ji na račun uspešnega črpanja evropskih sredstev povečali za 91 odstotkov. Od 7,2 milijona evrov proračunskih prihodkov je polovica evropskega denarja, s katerim so financirali gradnjo komunalne infrastrukture v občini.
"V petih vaseh smo uredili kanalizacijsko omrežje z vso spremljajočo infrastrukturo, za kar smo porabili pet milijonov evrov. Prejeli smo 3,6 milijona evrov evropskih sredstev, preostalo pa smo financirali z lastnim proračunom," pojasnjuje župan gorenjske občine Miran Zadnikar. 
Kljub temu so imeli konec leta v občinski blagajni 116 tisočakov primanjkljaja, ki so ga pokrili s prenesenimi sredstvi iz preteklega leta. "Za pokrivanje proračunskega primanjkljaja smo se morali zadolžiti samo eno leto, ko smo gradili vrtec in čistilno napravo, sicer nikoli," zatrjuje Zadnikar.

Letos računajo na evropska sredstva za štiri velike projekte

Letos v občini Preddvor računajo na slabih pet milijonov evrov proračunskih prihodkov, a več bo znanega po odobritvi štirih evropskih projektov. Med drugim se z več gorenjskimi občinami potegujejo za evropska sredstva za spodbujanje trajnostne mobilnosti. Z njimi želijo urediti avtobusna postajališča, parkirišča z električnimi polnilnicami in nakup električnega avtomobila. Računajo tudi na evropska sredstva za temeljito prenovo gradu Dvor, za kar bi potrebovali osem milijonov evrov, in za začetek gradnje športnega parka Voke v vrednosti enega milijona evrov.

Celoten članek si preberite na spletni povezavi:
http://www.siol.net/novice/slovenija/katere-slovenske-obcine-imajo-najvisje-prihodke-infografika-413356

Oglejte si tudi