Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
24°C
5°C
Oceni objavo

Magdalenina nedelja

Maša v počastitev Mariji Magdaleni, hkrati pa zahvala vsem, ki so pomagali pri obnovitvi cerkve.

Cerkev na Homu, ki leži na nadmorski višini 607 metrov, je posvečena Mariji Magdaleni. Njen god se obhaja 22. julija. V nedeljo,  21. junija 2013, je na Homu potekala maša v počastitev Mariji Magdaleni, hkrati pa je bila to zahvala vsem, ki so pomagali pri obnovitvi cerkve. V sončni julijski nedelji se je pri maši zbralo izjemno veliko ljudi, predvsem prebivalcev iz vasi Matk, Šešč in iz Prebolda, prišli  pa so  tudi od drugod. Za pester in bogat glasbeni program je poskrbel Odrasli pevski zbor Župnije sv. Pavla – Prebold, za lepo zunanjo urejenost okolice in za prijetno druženje po končanem obredu, pa ljudje dobre volje (izjemne gospodinje iz Matk in okolice), ki so postregle z okusno hrano in pijačo. V obredu je bila tudi procesija. Nihče, ki je to nedeljo bil na Homu, ni bil ne lačen ne žejen, pa še kakšno besedo je rekel z bližnjim in daljnim sosedom…

V cerkvi na Homu so trije oltarji. Glavni je posvečen Mariji Magdaleni in ga je leta 1899 izdelal Ivan Cesar iz Mozirja. Blagoslovil ga je takratni župnik Mihael Plešnik in sicer 23. junija 1899 na praznik Magdalenske nedelje. Poleg tega sta v cerkvi še dva stranska oltarja. Eden je posvečen Rožnovenski Materi božji, drugi pa je posvečen sv. Lenartu.

Cerkev na Homu je, skupaj s planinsko kočo in njenim prijaznim lastnikom Ivanom,  prijetna izletniška točka. Ljudje dnevno prihajajo na Hom.

Prelep razgled z vrha Homa, čudovita narava in preprosta, a lepa in morda prav zavoljo tega opazna cerkvica, je dovolj velik razlog, da pridete na Hom, ko vam srce poželi. Če namreč pridete na Hom, boste gotovo nekaj postorili zase.

Oglejte si tudi