Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Pihalni orkester Prebold od 1926 do 2013

Druženje, učenje, nastopanje in tekmovanja so vodilo Pihalnega orkestra Prebold že vse od l.1926. Ob tem, da sodelujejo skoraj pri vseh prireditvah v občini Prebold ter v sosednjih občinah, se tudi redno udeležujejo tekmovanj ZSG in JSKD, ter pripravijo dva samostojna koncertna nastopa letno.

Ustni viri navajajo, da je Godba  Prebold bila ustanovljena leta 1926, na pobudo takratnega godalnega ansambla ter nekaterih posameznikov. Tako lahko domnevamo, da je bilo organizirano igranje na tem prostoru  prisotno že prej, vendar v drugačni obliki.

Do druge svetovne vojne so godbo vodili kapelniki Šetor, Klonkl ter Ahac. Glede nastopov pa kronika beleži, da je bilo godbo slišati ob vseh pomembnejših praznikih, pri raznih shodih, pogrebih in prireditvah. Po drugi svetovni vojni je bilo potrebno kar nekaj časa, da se je na novo organizirala in lahko nadaljevala predvojno delo. V času po drugi svetovni vojni do leta 1963 so godbo vodili kapelniki Jančer Jože, Alojz Pečnik,  Lojze Šutej in 1960 ponovno Alojz Pečnik. V začetku šestdesetih let je prevzel pokroviteljstvo sindikat Tekstilne tovarne  Prebold, mesto kapelnika pa je leta 1963 prevzel dolgoletni član Franc Verk.  S pokroviteljstvom TT Prebold se godba tudi preimenuje v Pihalni orkester Tekstilne tovarne Prebold. Delo z mladimi, povečano število nastopov, menjave inštrumentov, udeležbe na revijah in tekmovanjih, menjave uniform, pomladitev godbe, zaznamujejo 70.,80. in 90. leta. Po smrti dolgoletnega kapelnika Verka l.1986, prevzame taktirko konec 80-tih let Milan Posavec. Novi dirigent postavi še višje cilje, ki jih godba tudi realizira na tekmovanjih ZSG. Po stečaju TT Prebold se godba preimenuje v Pihalni orkester Prebold. S pomočjo občine Prebold, pokroviteljev in nastopov, še naprej nemoteno in uspešno nadaljuje z delom in poslanstvom.

Pihalni orkester Prebold, danes združuje 35 amaterskih glasbenic in glasbenikov, ki vadijo in se družijo v sodobno obnovljenih prostorih. Orkester vodi  upravni odbor, za strokovno vodenje pa skrbi Marko Repnik, akademski glasbenik. Na leto orkester pripravi dva odlično obiskana tradicionalna samostojna koncerta, za 1.maja zaigra že tradicionalno budnico,  redno sodeluje na  prireditvah v  občini Prebold in širše, se udeležuje srečanj in tekmovanj.

Najvidnejši uspehi:

  • Zlata plaketa na 17. Tekmovanju slovenskih pihalnih orkestrov v 3. težavnostni stopnji v Sežani leta 1997.
  • Srebrna plaketa na 18. Tekmovanju slovenskih godb v 2. težavnostni stopnji v Krškem leta 1998.
  • Srebrna plaketa na 27. Tekmovanju slovenskih godb v 2. težavnostni stopnji v Žalcu leta 2007.
  • Zlata plaketa na 5. mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov v koncertnem igranju v Velenju 2012, skupina C.
  • Bronasta plaketa na 33. Tekmovanje pihalnih orkestrov v 2. težavnostni stopnji v Žalcu 2013

 

Oglejte si tudi