Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Večer na Zofi: Žiga Hriberšek

V torek, 14. aprila 2015, je v Občinski knjižnici Prebold potekal 19. Večer na Zofi. Marko Repnik je gostil domačina, nadarjenega mladega slikarja Žiga Hriberška, diplomanta slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Prireditve se je udeležil tudi župan Občine Prebold Vinko Debelak.
Žiga Hriberšek je stopnišče preboldske knjižnice pred leti obogatil s stensko poslikavo, na kateri je upodobljena deklica s knjigo – bralci so ji nadeli ime Zarja. Sicer je Hriberšek izjemen avtor portretov. Največji uspeh je dosegel na tekmovanju Derwent Art Prize, ko je med skoraj 4000 ustvarjalci z vsega sveta za stvaritev Iskanje izgubljenega časa zasedel šesto mesto. Gre za 420 sličic, izsekov iz vsakdanjega življenja, ki jih je sestavil kot mozaik v velikosti 3,20 m x 2,10 m, predstavljajo pa njegov avtoportret. Je tudi avtor slik za letošnji zanimiv letni koledar Občine Prebold – za vsak mesec je ujel trenutek časa krajevnega dogajanja. Slike so bile prodane na dražbi v sklopu nastajajočega združenja Preboldska mladina, Žiga je ustanovni član in gonilna sila.

Hriberšek je v zanimivem pogovoru povedal, da s svojim delom ves čas išče samega sebe, kar mu omogoča proces ustvarjanja. Njegove mojstrovine nastajajo ob glasbi ali poslušanju zvočnih knjig, pri čemer ugotavlja, da so umetnosti med seboj zelo povezane. Izvirni umetnik je preboldsko knjižnico poleg pogovora obogatil še z deli, ki še niso bila videna. Obiskovalci si ta teden lahko ogledajo njegovo izpitno delo, veliko sliko, ki je moderna predelava slike Maratova smrt slikarja Jacquesa Louisa Davida. Prav tako je na ogled serija ilustracij za zgoščenko vokalne skupine Gallina.    

 

Avtorica članka: Lea Felicijan

Avtor fotografij: Ivan Lipičnik

 

Oglejte si tudi