Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

TUDI NAJMLAJŠI PRIDNO OBISKUJEMO KNJIŽNICO

Branje otroku vsestransko koristi, saj spodbuja njegov čustveni, socialni in intelektualni razvoj. Začeti z branjem ni nikoli prekmalu. Otroci so po naravi radovedni, vedoželjni in imajo bujno domišljijo, zato je prav, da jim tako doma kot v vrtcu in šolah omogočimo takšno okolje, da bodo te svoje potenciale lahko razvijali.


V oddelku 1 Vrtca Prebold smo se zato odločili, da bomo tudi mi obiskovali knjižnico, pa čeprav smo najmlajši člen vrtca. Za obisk knjižnice namenimo četrtek, ko je ta odprta v dopoldanskem času. Že sama pot do knjižnice je za malčke posebno doživetje. Do tja se moramo delček poti peljati z dvigalom, kjer se hipoma, ko stopimo vanj, razleže otroški vrisk in veselje. V knjižnici najprej lepo pozdravimo prijazno gospo knjižničarko, nato pa sedemo na prijetno mehko preprogo. Otrokom zdaj, v začetni fazi, ponudimo knjige iz blaga, lesa, masivne kartonke, ki vsebujejo preprosto slikovno gradivo. Skupaj opisujemo, se pogovarjamo in učimo pravilno ter kulturno ravnati s knjigami. Otrokom poiščem tudi takšno knjigo, ki je sicer za njih še pretežka, vendar sovpada s trenutno obravnavano temo v oddelku in jim jo predstavimo. Pri tem nam prijazno pomaga naša knjižničarka, ki z veseljem nameni minutke našim najmlajšim.


V našem oddelku smo tudi sicer zelo književno naravnani. Naš celoletni projekt se imenuje SKOZI PRAVLJICO SPOZNAVAM SVET. Pravljica je z nami že od nekdaj. Tako se otrok s pravljico sreča že v najzgodnejšem obdobju. Pravljice so idealno sredstvo, da odrasli posvetimo čas otroku. Pravljice so pravzaprav ena izmed redkih, če ne kar edina zvrst, ki nagovarja otrokovo osebnost v celoti.

Za ta projekt smo izbrali za vsak mesec svojo pravljico. Iskali smo pravljične zgodbe z nepretrganim potekom dogodkov, nepretrganim dogajanjem, brez obsežnih opisov, premišljevanj in čustvovanj glavnih junakov. In seveda tudi, da so nam tematsko blizu. Takšne, ki so za naše najmlajše najprimernejše. Tako zdaj vsak mesec potujemo po poti določene zgodbe. Glavni junaki nas spremljajo skozi ves mesec in dogajanja na vseh področjih.


In zato si tudi mi vsak mesec pridno pridemo v knjižnico poiskat novo, našo naslednjo knjigo in jo ob koncu meseca tudi vrnemo. Tudi v prihodnje bomo z branjem usvajali naše prve besede, bogatili besedni zaklad, razvijali domišljijo ter usvajali nova znanja in izkušnje.

Oglejte si tudi