Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Savinjčani beremo 2017

V ponedeljek, 8. maja 2017, so v Medobčinski splošni knjižnici Žalec pripravili prireditev ob zaključku desete sezone branja v sklopu projekta Savinjčani beremo, ki ga finančno podpira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Dvorano Doma II. slovenskega tabora Žalec so napolnili bralci, njim pa so se pridružili avtorji del, ki so jih brali: Vinko Möderndorfer, Metod Pevec, Tomo Križnar in Sebastijan Pregelj. Ko so bili povabljeni na oder, so z zbranimi delili misli, ki so se jim utrnile ob pogledu na polno dvorano Savinjčank in Savinjčanov, ki berejo.
S svojo navzočnostjo so prireditev počastili tudi Branimir Strojanšek, župan Občine Braslovče, Jože Kužnik, župan Občine Polzela, Franc Sušnik, župan Občine Vransko in Janko Kos, župan Občine Žalec, ki je v imenu vseh županov pozdravil vse zbrane in jim zaželel še veliko bralnih užitkov, knjižničarkam pa je izrekel priznanje, ker tako uspešno spodbujajo in širijo bralno kulturo v Spodnji Savinjski dolini.

 

S pravljico, katere sporočilo je bilo, da vseh ne reši poljub, lahko pa nas reši branje, so slovesnost začele pripovedovalka Natalija Knez, plesalka Anka Rener Kremžar in instrumentalistka Katja Florjančič, vse zaposlene na Osnovni šoli Šempeter.

 

Direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec Jolanda Železnik je nadaljevala z razmišljanjem, kaj je življenje. Je naše življenje vlak, ki drvi skozi pokrajino, ali potnik na vlaku, ki mirno in brezskrbno sede na dodeljeni sedež ter izbere, kaj bo počel med vožnjo – zrl skozi okno in občudoval naravo, zaprl oči in sanjaril, obračal list za listom v knjigi, ki jo varuje v naročju … Potnik na vlaku ima možnost izbire. Ve, da je nekam namenjen, da je za pot potreben čas in da med vožnjo ne more izstopiti, vendar lahko čas vožnje porabi po svoje.

 

Nekaj svojih misli o projektu je prebrala tudi bibliotekarka Irena Štusej.

 

Rdeča nit branja te sezone je bilo torej vprašanje, kaj je življenje. Ker se tako sprašuje tudi Eva Boto, so njej zaupali glasbeni del programa. Navdušila je z izborom slovenskih skladb, katerih refrene je prepevala vsa dvorana.

 

Ker je bilo srečanje jubilejno, že deseto, so se lahko vsi zbrani posladkali s torto, katere prvi kos so skupaj odrezali vsi prisotni župani in direktorica knjižnice.

 

Bralke in bralci so bili navdušeni nad spominskimi darili, ki so dar Mladinske knjige Žalec in Medobčinske splošne knjižnice Žalec. Vsi, ki so sodelovali v bralnem projektu, so dobili pisala s svojimi vgraviranimi imeni.

 

Živahno druženje se je nadaljevalo v avli. Obiskovalci in organizatorji so odhajali s prijetnimi občutki in z obljubo, da se bodo bralnemu projektu Savinjčani beremo pridružili tudi naslednjo sezono, torej novembra letos ob dnevu slovenskih splošnih knjižnic.

 

Jolanda Železnik

Fotografije: Veni Ferant

Oglejte si tudi