Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Pod Reško planino veselo živimo

Med 21. in 23. junijem 2013 je v Mariji Reki v organizaciji Kulturnega društva Marija Reka in v sodelovanju s Športnim društvom Marija Reka ter Občino Prebold potekala že 17. prireditev Pod Reško planino veselo živimo. Tudi letošnja prireditev je pritegnila številne ljubitelje narodno-zabavne glasbe in ljudskega petja. Predsednica organizacijskega odbora ga. Cita Galič je dogajanje strnila z besedami v nadaljevanju.
7. predizbor za Zlato harmoniko Ljubečne in tekmovanje za Reškega godca 2013

 

"V Marija Reki smo že sedmič pozdravili harmonikarje, ki so se prijavili na predizbor za  ZH  Ljubečne in obenem tekmovali za Reškega godca po izboru občinstva. Selektor, g. Tomaž Guček, je za nadaljnje tekmovanje izbral vseh devet harmonikarjev. Svojo odločitev je podkrepil z dejstvom, da so vsi igrali zadovoljivo na tej ravni predtekmovanja in da je vesel kvalitetne rasti znanja iz leta v leto. Občinstvo je za Reškega godca 2013 izbralo Jureta Funtka iz Šmartnega ob Paki, skupaj pa jih je nastopilo devet:"

  1. Iztok TOLAR (Trbovlje)
  2. Luka BOLTE (Kisovec)
  3. Luka JANČIČ (Vitanje)
  4. Jure FUNTEK (Šmartno ob Paki)
  5. Neža LESAR (Trbovlje)
  6. Nejc GRBEC (Izola)
  7. Rok ARNŠEK (Žalec)
  8. Niko TORI (Šmartno pri Litiji)
  9. Marko UDOVČ (Žužemberk)

11. FESTIVAL DOMAČIH ANSAMBLOV ZA VELIKO NAGRADO SAVINJSKE DOLINE

 

"Lansko leto smo predstavili retrospektivo zmagovalnih ansamblov preteklih deset let z gala koncertom, letos pa je bil festival zopet tekmovalnega značaja. Prijavilo se je deset ansamblov, nastopilo jih je devet, in sicer:

  1. NASMEH (Vuhred)
  2. POSKOK (Radlje ob Dravi)
  3. NAVIHANI MUZIKANTI (Tabor)
  4. VIŽA (Ljubljana – Polje)
  5. KRJAVELJ (Ivančna Gorica)
  6. SAVINJSKI KVINTET (Prebold)
  7. ČEPON (Horjul)
  8. KLATEŽI (Nova Cerkev)
  9. PONOS (Ig)

Naš festival je poseben zaradi ocenjevanja, saj občinstvo in strokovna komisija ocenjujeta vsak s 50 % in tako je letos po mnenju mnogih zmagal ansambel, ki je bil pri obeh dobro ocenjen.

Strokovno komisijo v sestavi ga. Irena Vrčkovnik – pevka in glasbena pedagoginja, g. Tomaž Guček – učitelj harmonike in glasbeni urednik na RTV Slovenija in g. Brane Klavžar – harmonikar ter avtor uspešnic za domače ansamble, so podelili strokovno nagrado za inovativnost in svež pristop ans. NASMEH.

Občinstvo in strokovna komisija pa so letos nagradili naslednje ansamble:

3. nagrada: ans. VIŽA

2. nagrada: ans. KLATEŽI

1. nagrada ter pokal zmagovalca Velike nagrade Savinjske doline pa je prejel ans. NASMEH.

Po končanem festivalu pa so se nagrajeni ansambli še enkrat predstavili v bolj sproščenem vzdušju."

 

V NEDELJO POD REŠKO PLANINO POJEMO IN GODEMO

"V letošnjem letu smo srečanje ljudskih pevcev in godcev v okviru JSKD Žalec pripravili že v mesecu februarju v Preboldu, na nedeljsko popoldne, ki ga je žal pokvarilo vreme, pa smo povabili ljudske godce in pevce ter izdelovalko cvetja iz krep papirja ter mojstrico v izdelavi košaric in košev iz Marija Reke.

Zapeli so Reški slavčki in pevke KUD Grifon iz Šempetra, harmonikarja Neža Lesar in Tomaž Grešak ter gostje, ljudski godci iz Majšperka.

Prireditev sta hudomušno povezovali Jožica Zupan in Monika Lobnikar.

Etnološka sekcija pod vodstvom Jožice Zupan je pripravila popoldan z veliko mero spoštovanja do tradicije in ohranjanja vaške ljudske kulture ter ljubeznijo do slovenske kulturne dediščine."

Oglejte si tudi