Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Odprtje razstave: Korak v pomlad z Lilijano in Darkom Ocvirkom

V torek, 14. marca 2017, je v Občinski knjižnici Prebold že zadišalo po pomladi. Večer smo zaznamovali s prijetnim druženjem ob odprtju razstave z naslovom Korak v pomlad. Svoja likovna dela sta na ogled postavila člana likovne sekcije KUD Polzela Lilijana in Darko Ocvirk iz Pariželj.

Zbrane je uvodoma nagovorila mag. Lea Felicijan, bibliotekarka v preboldski knjižnici. V predstavitvi obeh razstavljavcev smo izvedeli, da je to njuna tretja samostojna razstava. Sta samouka, drug drugega spodbujata in si pomagata z nasveti pri slikanju. Vsako leto se udeležita kakšne slikarske kolonije. Pravita, da bi se želela udeležiti tudi kakšnega tečaja slikanja, vendar jima za to na žalost ob službi in drugih obveznostih preprosto zmanjka časa. Darko uživa ob slikanju portretov, Lilijano pa privlačijo različni motivi: narava, rože, živali, morje in še bi se našlo kaj. V zadnjem času se najbolj posvečata akrilni tehniki na platnu.

Besedo je nato prevzel akademski slikar Žiga Hriberšek. V svojem govoru je povedal: »Ko se sprehodimo skozi postavitev, ki jo tvorijo Lilijanine impresije narave (krajine, živali …) in portreti izpod Darkovih rok, hitro opazimo, da vsa dela morda na prvi pogled res trdno stojijo na tradiciji francoskega realizma 19. stoletja in poznejšega socialrealizma, a hkrati ponujajo tudi zadostne slogovne svežine, kar jih lepo poveže v lepo eklektično celoto. Vidijo se vplivi flamskega in italijanskega baročnega slikarstva (predvsem v svetlobnih zasnovah), vplivi impresionizma in postimpresionizma (v zasnovi barv in lahkotnosti potez), prav tako so vidni celo modernejši prijemi tako v kompoziciji kot postavitvi figur. Slike so izrazne, predvsem pa jasne v svoji sporočilnosti.«

Prireditve se je udeležila tudi vodja likovne sekcije KUD Polzela Mojca Korošec. Vse likovnike je spodbudila k povezovanju in sodelovanju ter izrazila veselje in ponos ob razstavi Lilijane in Darka Ocvirka. Ob koncu je bil čas tudi za pomladno presenečenje. Darko Ocvirk je ob tej priložnosti svojo sliko predal portretirancu mag. Marku Repniku, direktorju JSKD Republike Slovenije.

Razstava bo na ogled do 15. aprila 2017, v času odprtosti knjižnice.

Oglejte si tudi