Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Lovski tabor Lovske zveze Maribor

V soboto dne 26.09. 2015 se je na lovski koči Lovske družine Poljčane odvijal lovski tabor kot tradicionalna oblika dela z mladimi v okviru Lovske zveze Maribor. Tabori namreč potekajo vsako leto in to v drugem kraju po lovskih družinah na območju lovske zveze, z namenom, da med mladimi predstavijo lovca v dejanski zeleni barvi in ne v črni kot ga številni nasprotniki predstavljajo v današnjem času.
Predavatelji in udeleženci tabora smo se zbrali ob 8,30 uri na lovski koči nad Studenicami, do koder so učenci in učitelji prispeli peš in so tako izkoristili dan še za rekreacijsko udejstvovanje. Vsi so bili točni po urniku, kar je v današnjem času izredno pohvalno.

 

Sledil je sprejem s strani podpredsednika lovske zveze Maribor Boruta Mithansa in pozdravni nagovor predsednika  Marjana Gselmana in seveda nagovor predsednika gostitelja LD Poljčane Tomislava Kovačiča. Prijavljenih udeležencev je bilo 21, za njihovo koordinacijo pa je skrbela ravnateljica OŠ Poljčane g. Francka Mravlje z še dvema pomočnicama, katera se je zahvalila za dobrodošlico.

 

 Ob 9,30 se je pričel program in sicer s štirimi skupinami učencev, katere so se izmenjavale na delavnicah.

Prvo delavnico je vodil Ivan Žižek predsednik predavateljev pri Lovski zvezi Slovenije in na njej predstavljal: -    varstvo narave, razlogi in pomen,

-          kratka zgodovina lovstva

Drugo delavnico je vodil Slavko Šiberc in na njej predstavljal:

-          lovsko kulturo ( lovski pevski zbor, lovski rogisti, založniško dejavnost).

Tretjo delavnico je vodil predsednik lovske zveze Marjan Gselman in predstavil:

-          lovsko kinologijo in praktično prikazal delo s psi.

Četrta delavnico je vodil Bojan Urbančič in predstavil:

-          lovsko strelstvo, učencem pa je praktično pokazal tudi razne puške, strelivo in optiko.

V peti delavnici so predstavili lovci LD Poljčane:

-          predstavitev poklica gozdar – lovec (Mateja Kišek)

-          delo lovcev v lovišču in

-          izvajanje lova (Zvonko Drozg)

-          lovska kulinarika (z praktičnim prikazom Sobotič Emerik, Polanec Aleksander in Vovk Renato)

Menjave skupin sta koordinirala Borut Mithans in Tomislav Kovačič in ob 12,30 so skupine prispele na začetni položaj, kjer so prejeli še simbolične nagrade in potrdila o udeležbi.

Seveda pa je bilo treba praktični kulinarični proizvod - srnin golaž pospraviti in vsem je teknil, ker je bil že skrajni čas za kosilo.

 

Po kratkem kramljanju so učenci z mentorji odhiteli proti Poljčanam. Mi pa smo odšli domov v upanju, da smo predstavili lovca v malce drugačni luči, kot se zadnje čase kaže v javnosti,  peščici ambicioznih učencev, katere le zanima ali so lovci res samo ubijalci ali še zmoremo kaj bolj humanega in dobrosrčnega. 

Slike povzava: http://www.lz-maribor.si/galerije-slik/lovski-tabor-lz-maribor-2015

Oglejte si tudi