Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
1°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Kratka predstavitev dejavnosti Lovske družine Poljčane

Lovska družina Poljčane je bila ustanovljena leta 1946. Prvo ledino je oralo devet ustanovnih članov. Takrat je lovska družina razpolagala z loviščem celotnega Boča, v okraju Poljčane pa je do leta 1955 imel sedež okrajni lovski svet. Lovska družina se je ves čas razvijala (kljub občasnim padcem) tako v etično lovskem smislu, kot z vidika uspehov pri gojitvi divjadi in rasti članstva. Sedaj šteje družina 34 rednih in častnih članov.
 

Delo in aktivnosti lovske družine so pestre in raznolike. Lovska družina s krmnimi njivami, remizami, pašniki obdeluje z lastno strojno mehanizacijo bistveno večje površine kot marsikateri kmet. Ročno pokošena in posušena detelja lucerna služi divjadi kot prehrana v zimskih mesecih. Na zimo je ponujeno divjadi več ton jabolčnih tropin, sladkorne pese, krmni ohrovt pridelan na lastnih njivah pa zagotavlja divjadi v zimskih mesecih svežo hrano. Pri vsem tem opravi članstvo okoli 5000 delovnih ur da zagotovi nemoteno življenje populaciji divjadi na Boču. Naš cilj upravljanja z divjadjo oziroma lovstva v 21. stoletju je ohranitev avtohtonih vrst divjadi v naravnih habitatih.

 

 Poleg gojitvenih del, pa se članstvo ukvarja še z društvenimi dejavnostmi kot je: športno strelstvo, lovska kinologija, foto lov, lovski turizem in … Povsod se predstavljamo z delom in zaščito narave, saj je sprožitev petelina na puški zadnje dejanje, katerega moramo opraviti, ker v naravi ni več naravnega ravnovesja, da bi sama uravnavala stalež nekaterih vrst divjadi.

 

Osrednji del lovišča LD Poljčane predstavlja severni del pogorja Boča in nižinski del na desni strani reke Dravinje, v izmeri 2000 ha lovne površine.

Lovišče je zelo bogato po številčnosti kot tudi pestrosti divjadi. Velika divjad je zastopana z naslednjimi vrstami: srnjad, gams, muflon in divji prašič. Tudi mala divjad postaja z ukrepi ustvarjanja remiz in zaraščanjem, postaja vse bolj številčnejša v nižinskem delu lovišča. Seveda še pa vedno nosimo primat ene najuspešnejših družin pri gojitvi visoke divjadi v državi, kar nam je lahko v ponos. 

Naš cilj upravljanja z divjadjo oziroma lovstva v 21. stoletju je ohranitev avtohtonih vrst divjadi v naravnih habitatih.

Oglejte si tudi