Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
24°C
8°C
Oceni objavo

OTVORITEV SPOMINSKEGA KOTIČKA IN KNJIGOBEŽNICE KAJETANA KOVIČA NA OSNOVNI ŠOLI POLJČANE

V avli Osnovne šole Poljčane smo v sredo, 21. 10. 2015, ob 18. uri odprli spominski kotiček in knjigobežnico Kajetana Koviča. Kovič je otroška leta preživljal v Poljčanah, kjer je zaključil prve tri razrede osnovne šole, zato je prav, da smo ga na simbolni ravni prenesli v šolo; tako nadaljujemo večno stare poti.  Spominski kotiček, in s tem knjigobežnico ob vhodu v šolo, je slovesno odprla  Kovičeva hči Nina Brala skupaj z učencem povezovalcem Gašperjem Bedenikom (odkrila sta fotografijo Kajetana Koviča, umetniško delo Toneta Stojka) ob prisotnosti ravnateljice mag. Francke Mravlje, ki je nagovorila zbrane. Nina Brala je recitirala pesem svojega očeta, namenil jo je posebej njej za bodoča leta: Spominčice. Bila je srečna, ganjena, kot sta bila tudi gosta Ciril Zlobec, Kovičev prijatelj, in Alojz Mesarič, poznavalec Kovičeve družine. Oba sta spregovorila z zanosom in vedrino. Gospa Brala je podarila šoli določene očetove osebne predmete ter nekaj knjig.

V bogatem kulturnem programu, ki so ga napajali Kovičevi izbrani verzi, so nastopili učenci naše šole kot deklamatorji, bralci, pevci, plesalci, domačin recitator, točko pa so pripravili tudi otroci iz vrtca.


Večer je bil popoln, po prireditvi smo se zadržali ob mizah, obujali spomine, prijetno klepetali. Gledalci so bili zadovoljni.


Hvala vsem sodelujočim, mentorjem ter vsem, ki so pomagali pri izvedbi prireditve.

»Križemsvet gredo stopinje /…/ Ena izmed njih je moja.« (Kajetan Kovič)

                                                                                                                                                 Darja Krajnc

Povezave

Ospoljcane

Oglejte si tudi