Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

PRAZNIČNI VEČER V DVORANI RUDIJA ŽNIDARIČA V OPLOTNICI

Tradicionalno  smo članice Kluba ženskega foruma iz Oplotnice organizirale prireditev, ki smo jo posvetile 8. marcu, mednarodnemu dnevu žensk.

K sodelovanju smo povabile domače kulturne delavke in glasbenico, mojstrice ročnih del iz domačega društva Kmečkih žena. Povabile pa smo tudi stare znance, člane KUD-a Trniče, ki so nas nasmejali s komedijo Čenče. Kot je običaj, smo prisluhnili tudi slavnostni govornici in lepi ženski poeziji.

Povezovalki prireditve, Bernarda Tič, ki nam je predstavila tudi pesem Mile Kačičeve, Prebujenje, in Andreja Obrul,  sta suvereno povezali raznolike vsebine večera.

Začeli smo z imenitnim citrarskim nastopom. Franja Kočnik, prof. citer je z dvema zaigranima skladbama napolnila dvorano s posebnim občutjem.

Za slavnostno govornico smo povabili staro znanko, nekdanjo direktorico občinske uprave v Oplotnici, mag. Bojano Muršič, zdaj poslanko socialnih demokratov v DZ. V svojem nastopu nas je popeljala po težkih in bolečih dogodkih, več kot 100 let starega praznika žensk. Nastop je zaključila s sporočilom, da ženske ne želimo biti v konfliktu z moškimi, temveč si želimo plodnega in ustvarjalnega sožitja, ki ga v trenutnem pregretem svetu nujno potrebujemo.

 

Nekako je pri nas v Oplotnici v navadi, da na svečanosti ženskemu prazniku v čast, »osvetlimo domačo žensko  zgodbo«. Tudi tokrat smo jo. Obiskovalce prireditve smo spomnili na pogumni ženski, katerih korenine izvirajo iz Oplotnice. Zaploskali smo mami Darji Črnko in hčeri Ilki Štuhec. Zaželeli smo jima še mnogo uspehov in pohorske trme, ki je pomagala pri »misiji nemogoče«. Navdušeni in ponosni smo na njiju, ker sta si upali in zmogli.

Dve Miri, Marica, Dragica in druge članice sekcije Šmarnice so imenitne mojstrice ročih del. Dovolile so, da smo občudovali njihove umetelne izdelke, s katerimi so okrasile dvorano.

In za konec še smeh. Od Trnič do Oplotnice se širijo čenče, take in drugačne, vse pa sprožajo smeh in dobro voljo. Vsaka slučajnost z dogodki v prikazani igri in našim krajem je zgolj slučajna.

Praznovanje dneva žena je mimo. Zgodbe, lepe in manj lepe ostajajo. Težke so in praznik -8. marec -mora ostati. Vsebine ženskega boja so se spremenile, žal pa niso nič manj hude in pretresljive.

Nasvidenje na prireditvi ob 8. marcu 2018.

Oglejte si tudi