Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

250 - letnica župnije Prihova: Slovesna maša

Pretekli konec meseca, se je na Prihovi odvijalo praznovanje 250 - letnice obstoja samostojne župnije, saj je pred tem je bila Prihovska cerkev podružnica pražupnije Slovenske Konjice. Ob tej priložnosti smo izdali tudi svoj zbornik z naslovom Sončna Prihova, ki ga je napisal domači župnik dr. Slavko Krajnc s sodelavci.

V nedeljo, 28. 2. 2016, je potekalo osrednje praznovanje, ko je ob 10. uri potekala slovesna sveta maša v počastitev jubileja župnije. Maševanje je vodil mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl, ob njem pa so somaševali tudi domači župnik dr. Slavko Krajnc, naddekan in nekdanji župnik na Prihovi Franc Brglez, dr. Štefan A. Ferenčak, nekdanji organist in zborovodja na Prihovi ter domačina Peter Pučnik in Andrej Lažeta. Ob tej priložnosti je nadškof blagoslovil tudi obnovljena vitraja Srca Jezusovega in Marijinega v prezbiteriju. Pomembnemu dogodku na Prihovi se je pridružil tudi župan občine Oplotnica gospod Matjaž Orter. Pri maši so dejavno sodelovali župljani Prihove, pevci pa so ob sodelovanju komornega godalnega orkestra Opera-Balet SNG Maribor, trobentača  Tilena Slakana, organistke Metode Kink in domačih solistov Katje Kovše, Tanje Juhart in Martina Juhart poskrbeli za glasbeno podobo bogoslužja. Ponovno se je iz kora slišala izvedba Haydnove maše v F-duru za zbor, dva soprana solo in orkester. Ob koncu maše je naddekan Franc Brglez prebral tudi nadškofov dekret in do sedaj župnijskega upravitelja dr. Slavka Krajnca imenoval za župnika župnije Prihova.
Po koncu slovesne maše so župljani lahko dobili zbornik z naslovom ''Sončna Prihova'', ki smo ga izdali ob tej priložnosti.

Čeprav je bogoslužje potekalo malo dlje kot sicer, so se verniki po maši še nekaj časa zadržali na skupni pogostitvi v prostorih bodoče župnijske dvorane; s tem so potrdili ter izkazali zahvalo in pripadnost župniji Prihova. 

Oglejte si tudi