Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Odjezdite na vikend avanturo v Nazarjah

Občina Nazarje je zaradi svoje lege izjemno zanimiva za izletnike in turiste. Poleg ogleda zgodovinskih znamenitosti in kulturnih prireditev so izleti in planinarjenje v okolici primerni za vsakega turista. Na svoj račun pridejo tudi ljubitelji lova, ribolova, teka na smučeh, jahanja in gorskega kolesarjenja.
Nazarje se lahko pohvalijo z bogato kulturno dediščino, ki ponuja odličen pogled v preteklost naše prelepe dežele. Ko se odločite za obisk Nazarij, si najprej oglejte Grad Vrbovec, ki ima status umetnostnega spomenika. Grad stoji na sotočju reke Drete in Savinje, kjer je zaradi vrbovja, ki je poraščalo bregove, dobil svoje ime. Danes se v tem nedavno obnovljenem gradu nahajajo upravni prostori občine in številna podjetja, obiskovalcem pa je na voljo gostišče, poročna dvorana in muzej gozdarstva in lesarstva, ki je edini te vrste v Sloveniji. Tu si boste lahko ogledali življenja preprostih ljudi naše preteklosti: olcarjev, furmanov, žagarjev in splavarjev, ki so živeli od lesa.

 

Če ste ljubitelj literature, se ne smete izogniti samostanski knjižnici v frančiškanskem samostanu Nazarje, ki je odprta javnosti. V njej si lahko ogledate redke rokopise iz 11. in 12. stoletja, prevode Trubarjevih evangelijev in dve Dalmatinovi Bibliji iz 16. stoletja.

 

Pohodniki si lahko ogledajo star in dobro ohranjen Brčunov mlin ter eno najstarejših kašč v Sloveniji – Tominškovo kaščo. V njej so na ogled stare lesene skrinje in drobni hišni pripomočki, ki so jih uporabljali včasih. Ljubiteljem cerkva pa so na voljo številne cerkve in samostan.

 

Zdaj ste že verjetno utrujeni od vseh zgodovinskih in kulturnih spomenikov in si želite odpočiti oči na čudoviti naravi. V Nazarjah se nahajajo številne znane jame, med katerimi je zelo priljubljena Zelena jama, poznana tudi kot Brezno presenečenj. V njej se lahko ob spremljajočem potočku skozi ozke in visoke rove spustite do dna najglobljega brezna na Štajerskem. Za ta podvig potrebujete spremstvo vodnikov, ki zagotovijo potrebno opremo, in vsaj pol dneva časa.

 

Če vam plezanje po jamah zveni prezahtevno, si raje oglejte prelaz Lipa, ki povezuje Zgornjo in Spodnjo Savinjsko dolino. Na tej točki se nahaja ogromna stara lipa. Vzbudite ljubitelja narave v sebi in jo objemite. Toda za to boste potrebovali vsaj štiri ljudi. Od te točke se lahko odpravite na polurni sprehod po markirani pešpoti do cerkve sv. Jošta in cerkve sv. Gervazija in Protazija. Če vam cerkve ne dišijo preveč, se lahko namesto tega podate čez Predkovico na Slapi in od tam naprej na Menino planino.

 

Ljubite ribolov? Potem obiščite reko Dreto, ki s svojimi številnimi manjšimi pritoki ustvarja značilno krajinsko podobo. V preteklosti je bila reka znana po splavarjenju in številnih žagah, sedaj pa je zanimiva zlasti za ribolov in različne športne aktivnosti. Kot nepogrešljiv element krajinske podobe je z ohranjenostjo naravnih brežin primerna tudi za sprostitev in dolge prijetne sprehode.

 

Zdaj ste že verjetno utrujeni in lačni, zato skočite še do izredno priljubljenega Ranča Burger Veniše. Tu se lahko v zahodnjaški atmosferi najeste kot pravi kavboj. Priporočamo njihov savinjski želodec ali domače štruklje. Seveda ne boste pravi kavboj, če ne zajahate konja. Na voljo vam je prosta ježa v naravi, jahalna šola in ogled okolice s kočijo.

Povezave

Občina Nazarje

Oglejte si tudi