Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

21. marec - Mednarodni dan gozdov

Na pobudo generalne skupščine Združenih narodov je bil 21. marec razglašen za Mednarodni dan gozdov.

Ohranjanje gozdov je ključno za ohranitev vseh dobrobiti, ki jih gozdovi zagotavljajo človeški družbi.


Tema letošnjega mednarodnega dneva gozdov je »Gozdovi in energija.« Gozd je bogat, vendar ne neizčrpen vir obnovljive (zelene) energije. Količina je omejena s površino gozdov in odvisna od njihove ohranjenosti.

Pri zvezi »gozd in energija« najprej pomislimo na les za kurjavo. Vendar je to le manjši delež energetskega potenciala gozdov.

Še večji energetski doprinos gozdov je v blaženju podnebnih sprememb: gozd je ponor ogljika oziroma toplogrednega plina ogljikovega dioksida.

Prav tako gozdovi uravnavajo lokalno klimo, zmanjšujejo moč vetra, preprečujejo erozijo, čistijo zrak in ga bogatijo s kisikom (skoraj polovico vsega kisika na Zemlji nastaja v gozdovih).

Les je energetsko varčen, okolju in ljudem prijazen gradbeni material. Iz njega lahko naredimo neštevilne izdelke, spremlja nas ves čas (od zibelke do groba) in povsod.

Gozdovi so neizčrpen vir za krepitev »notranje energije«, tako telesne kot duševne.

Gozdove v Sloveniji bogati 72 avtohtonih drevesnih vrst in na stotine drugih rastlinskih vrst, še neznano število gliv in raznoliko kraljestvo živali. Gozd je prava zakladnica Življenja. Spoštujmo ga, zavedajmo se, da smo v gozdu samo gost.

Na ZGS OE Nazarje bomo mednarodni dan gozdov obeležili z dnevom odprtih vrat, ki bo 21. marca 2017 od 8. do 10. ure v vseh prostorih naše območne enote in z nizom drugih prireditev, ki jih najdete v seznamu dogodkov na spletni strani ZGS

Oglejte si tudi