Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

SVETOVNI DAN ZEMLJE - POSADILI SMO ČREMSO

Letošnji mednarodni (svetovni) dan Zemlje so širom po svetu obeležili s saditvijo dreves. Nazarski gozdarji (ZGS OE Nazarje) smo za vseh deset občin v območju priskrbeli po eno sadiko čremse, ki so jo posadili na javnem mestu. Akcijo smo poimenovali »Ohranimo čremso«.

 

Čremsa (Prunus padus) je medonosna drevesna vrsta, z njenimi plodovi se sladkajo ptice in druge živali. Ko cveti, je izredno lepa. Njen življenjski prostor je ob vodotokih in v mokriščih. Njen gost koreninski pletež uspešno preprečuje erozijo bregov.

 

V Nazarjah so učenci posadili čremso ob mokrišču, ki je tik ob učni poti Samostanski hrib. S tem bo učna pot še privlačnejša, prav tako bo pridobilo na okoljski vrednosti mokrišče.

 

Postali so njeni varuhi in varuhi narave. Ime so ji dali »Čremsa ena A«. Ni treba posebej poudarjati, da so bili to učenci prvega a razreda.

 

Nato so se v spremstvu gozdarja odpravili po učni poti. Ob tem so izvedeli veliko zanimivega o gozdu in naravi.

 

Gozd so okušali na različne načine; skozi besedo gozdarja in ptičje petje ter dobesedno, ko so poskusili smrekove vršičke, povohali, kako dišita drevesna smola in prhka veja, ter se pogovarjali z drevesi.

 

Tudi časa za igro je bilo dovolj, v gozdno pantimimo in druge »tekme« so se vživele tudi učiteljice.

 

Dogodek je bil izveden v okviru obeleževanja svetovnega dne Zemlje in projekta "V gozdu sem gost". Sodelovali so OŠ Nazarje, občina Nazarje in Zavod za gozdove Slovenije, OE Nazarje.

Oglejte si tudi