Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Povrnitev trošarine za pogon kmetijske mehanizacije

Za minulo leto 2014 je že možno na pristojen carinski urad vložiti zahtevek za povrnitev 70 odstotkov zneska povprečne trošarine za dizel gorivo za leto 2014. Upravičenci do vračila dela trošarine so uporabniki, ki imajo na dan 30. junij 2014 v RS v uporabi toliko gozda in kmetijskih zemljišč po posameznih vrstah dejanske rabe, da skupna normativna poraba znaša vsaj 540 litrov, oz. vsaj 150 litrov za gozd.

Uveljavlja se povračilo za dejansko porabo, a največ do 200 litrov na 1 hektar njive ali vrta, trajnih rastlin na njivskih površinah, rastlinjaka, matičnjaka, trajnega travnika, barjanskega travnika in ekstenzivnega sadovnjaka ter 15 litrov na 1 hektar gozda ali kmetijskega zemljišča, poraslega z gozdnim drevjem.

 

Obrazci so na voljo so na internetni strani carine www.carina.gov.si (rubrika Obrazci, Trošarine) in na enotah javne službe kmetijskega svetovanja. Zahtevek se vloži na osnovi originalnih računov za kupljeno gorivo na bencinskih servisih ali pa računov za strojne storitve, na katerih je navedena količina porabljenega goriva in izjava izvajalca storitve, da za navedeno gorivo ne bo sam uveljavljal povrnitve trošarine. Računov se zahtevku ne prilaga. Upravičenec mora račune hraniti 10 let, carinskemu organu pa jih predloži le na njegovo zahtevo.

 

V lanskem zimskem neurju z žledom je bilo poškodovanih veliko gozdov in posledično je bilo pri spravilu lesa in drugih delih v teh gozdovih porabljeno več goriva, kot pri rednih sečnjah in drugih običajnih delih v gozdovih. Zato država kot pomoč pri odpravi posledic žledoloma omogoča povrnitev trošarine za večjo količino energentov, ki so se v letu 2014 porabili za pogon gozdarske mehanizacije na prizadetih površinah. Večja normativna poraba se prizna lastnikom, ki imajo več kot 17% poškodovanega gozda.

 

Carinska uprava bo sama pridobila podatke o poškodovanosti gozda iz evidenc Uprave RS za zaščito in reševanje, zato jih upravičenci ne vpisujejo v zahtevke za vračilo trošarine. Upravičenci, ki uveljavljajo povrnitev trošarine za gozdne površine, ki so bile poškodovane zaradi žleda za leto 2014 uporabijo obrazca TRO-AŽ za fizične osebe

 

Štefka Goltnik

Oglejte si tudi