Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Praznično obeležili petletnico Bohačevega toplarja

Občina Nazarje je pred leti odkupila zidano gospodarsko poslopje, ki je sodilo k nekdanji večji domačiji v središču Nazarij. Poslopje, znano kot Bohačev toplar je bilo arhitekturna posebnost, zato so ga obnavljali s strokovnim sodelovanjem zavoda za varstvo kulturne dediščine. Prvo nadstropje so namenili stalni razstavi Nazarje skozi čas, v drugem nadstropju, imenovanem tudi gumno, so našli svoj razstavno prodajni prostor zgornjesavinjski rokodelci in izdelovalci predmetov domače obrti. V pritličju je občina namestila stojnice in uredila kmečko tržnico.
Nedavno so ponudniki na nazarski kmečki tržnici v Bohačevem toplarju s prijazno slovesnostjo obeležili peto obletnico delovanja. Ob tem so pripravili izobraževalno zabavni program. Dogajanja so se udeležili tudi nekateri člani občinskega sveta.

V goste so prišle Ljudske pevke Lipa iz Šmartnega ob Dreti, ki so z lepim petjem in bolj redko slišanimi pesmimi obogatile sobotno tržniško dopoldne. S seboj so za vzpodbudo ponudnikom, da bodo s svojo dejavnostjo v toplarju še nadaljevali, prinesle tudi darilo, ki so ga izročile predstavnici ponudnikov Anici Bider.

V imenu občine in župana, ki je bil v tem času odsoten, je zbrane nagovoril predsednik krajevnega odbora Nazarje Ivan Turk. Dejal je, da so na Občini ponosni, da se je ponudba v toplarju kljub nekaterim težavam obdržala. Tržničarji že pet let oskrbujejo prebivalce s pristnimi, domačimi in lokalno pridelanimi prehranskimi izdelki, občina pa jih pri tem podpira. »Prepričani smo in želimo si, da bi bilo tako tudi še naprej,« je dejal Turk in čestital ob petletnici.

Tokrat so na stojnici sodelovali tudi varovanci VDC Saša – enota Vrba Nazarje, ki so prikazali izdelovanje ličnih in uporabnih predmetov iz gline. Predstavili so tudi, kako se v take izdelke vtiskajo čipkasti vzorci.

Obiskovalci so si poleg redne ponudbe, ki je na voljo vsako soboto dopoldne, tokrat lahko ogledali še, kako se pripravi zdrav zajtrk iz lokalnih živil. Seveda so dobrote lahko tudi poskusili, še več pa je za degustacijo ponujala posebej za to priložnost pripravljena in praznično pogrnjena stojnica. 

Oglejte si tudi