Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

"Človek se lahko le čudi, ko gleda to lepoto!"

Tako je v knjigo vtisov zapisal Aleksander Videčnik, častni občan občine Nazarje, ko si je ogledal razstavo maket kozolcev v Domu kulture Nazarje.
Videčnik, starosta aktualnega domoznanstva v Zgornji Savinjski dolini in pobudnik številnih aktivnosti v zvezi s tem je bil navdušen nad enkratno ustvarjalnostjo izdelovalca maket, mojstra Franca Pogačarja. Mojstrove makete so popolna replika v naravi stoječih vezanih kozolcev (toplarjev), seveda v pomanjšanem merilu 1:25. V Nazarjah je razstavljenih deset od njegovih devetnajstih maket, ki jih je izdelal v dvajsetih letih vsekakor aktivne upokojenske dobe.

 

"Kozolci so simbol slovenskega podeželja.Čeprav se od pokrajine do pokrajine razlikujejo v podrobnostih, dajejo slovenski krajini enovit pečat, ki jo bistveno loči od drugih dežel. Zato je njihovo ohranjanje za slovensko identiteto nedvomno pomembno. Makete mojstra Pogačarja so del ohranjanja spomina in opomin na njihovo uporabno, etnološko in estetsko vrednost ter na spretnost cimermanov, ki so jih izdelovali," je poudaril Videčnik, ki se zaradi bolezni ni mogel udeležiti otvoritve razstave, si jo je pa ogledal kasneje.  Dejal je, da te razstave res ne bi rad zgrešil.

 

Razstava bo odprta do konca oktobra. Za ogled se je treba predhodno dogovoriti v Muzeju Vrbovec (03 / 839 16 13) ali na Zavodu za gozdove Slovenije, območna enota Nazarje (041 657 634).

Oglejte si tudi