Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

PREDSTAVITEV PROJEKTA SREDNJE ŠOLE SLOVENJ GRADEC IN MUTA TER KMETIJE LEŠNIK – ZAKLADI TRADICIJE SKUPAJ S PREDSEDNIKOM DRŽAVE

Kreativnost, inovativnost, prilagodljivost, samozaupanje, prevzemanje odgovornosti, zavedanje tveganja … lik mladega človeka v sedanjosti in prihodnosti! To je bila misel, ki nas je vodila v raznolik projekt KMETIJA KOT PODJETJE s poudarkom na podjetniški kompetenci; torej zmožnosti posameznika, da zamisli spreminja v dejanja. Naše delo je potekalo v sodelovanju s TURISTIČNO KMETIJO LEŠNIK.
V celostno zgodbo starih zgodb, ljudskega izročila in sodobnega koncepta z naslovom ZAKLADI TRADICIJE smo povezali znanja, spretnosti in izkušnje različnih strokovnih področij; ekonomija in trgovina, lesarstvo, turizem in gastronomija, okoljevarstvo in predšolska vzgoja.

Z različnimi oblikami, metodami, pristopi smo dijaki teh programov aktivno iskali rešitve in predloge ter dopolnjevali že predlagane vsebine v dogovoru z lastniki kmetije.

V projektu smo si postavili tri temeljne cilje:

  1. V učni proces vključiti urjenje pomembne kompetence podjetništva, dijaki smo le-to spoznavali na osnovi strokovnih vsebin v posameznem programu.
  2.  Na osnovi teoretičnega znanja in medprogramskih povezav smo pripravili konkretne izdelke, s katerimi se kmetija in njene dejavnosti promovirajo.
  3. In spoznali smo možnosti, s katerimi podjetna kmetija trži svoje delo in izdelke.

Prav gotovo smo dosegli tudi večjo kakovost izobraževanja v smislu trajnejšega in veliko bolj uporabnega znanja. Mnoge dejavnosti so od nas zahtevale veliko vztrajnosti, medsebojnega, timskega, dela, komunikacije in predvsem možnosti razvijanja sposobnosti za kasnejšo kakovostno poklicno pot.

Pod obronki Velike in Male Kope leži naselje Golavabuka. S ceste, ki vodi do turističnega centra Kope z istoimenskim smučiščem, se desno odcepi cestica, ki se sprva rahlo, nato pa pogumno vzpenja navkreber in pripelje do idilične, več kot tristo let stare kmetije v senci mogočne lipe, kmetije Lešnik. Turizem je tukaj že tradicija. Poleg sob in apartmajev, ki jih ponujajo, ima vsak objekt na kmetiji točno določeno funkcijo: okrog 300 let stara kmečka hiša, preužitkarsko leseno kočo, hlev s prosto rejo z izpustom, svinjake, kaščo, kozolec – toplar (prostor za prireditve in zbirka olesenelih rastlinskih vrst na kmetiji, spalni prostor za 30 ljudi), čebelnjak (apiterapija), kapelico in dva vodnjaka. Z ohranjanjem naravne in kulturne dediščine povezujejo sodobne trende na tem področju turizma. In prav zato smo skupaj izbrali slogan projekta ZAKLADI TRADICIJE.

S sodelovanjem lastnikov kmetije so se dijaki seznanjali s pojmom trajnostni turizem, registriranjem dopolnilnih dejavnosti na kmetiji, možnostmi razvoja kemtije s pomočjo evropskih sredstev, zbirali in poizkušali jedi in recepte, poiskali narodne jedi, pripravili jedilnike za otroško kmečko malico, pripravljali pogrinjke ter zeliščne čaje. Dijaki so pobrskali za starimi, že skoraj pozabljenimi igrami, pripravili pravila iger (ristanc, zvezde metat), izdelali leseno igralo, usmerjevalnike in kažipote, eko košarice in gajbico Lešnik. Veliko je bilo dodatnih predlogov animacij in ostale turistične ponudbe: za t.i. team building, torej za podjetja, in pa ponudba z imenom Aktivni z naravo, kjer ponujamo glamping kot sodoben trend, ki ponuja obiskovalcem možnosti neposrednega stika z naravo in veliko mero udobja pri nastanitvi; hišica na drevesu za najmlajše in za pogumnejše adrenalinski park; zip-line in viseči most. Kmetija Lešnik je ekološka kmetija, zato so zanje pomembne tudi vrednosti prsti in vode, dijaki so opravili tudi meritve mikroklime v bivalnih prostorih.

A zgolj ponuditi ni dovolj, celotno ponudbo je potrebno tržiti, saj brez pravilne promocijske strategije uspeh ni zagotovljen; tako so dijaki opravili spletne ankete in na podlagi le-tega pripravili trženjske dejavnosti: prenova spletne strani kmetije, FB-prosil, jumbo plakati … Poleg tega je kmetija že prisotna na vseh spletnih straneh Turistične organizacije Slovenije in Mestne občine slovenj Gradec, na portalih karavaning, mali potepuh, skupaj pripravljamo še krajši predstavitveni filmček, zloženke …

V celoto smo povezali vse dejavnosti in jih širši javnosti predstavili v torek, 7. 5. 2015, na sami kmetiji Lešnik. Še posebej smo bili veseli obiska predsednika države Boruta Pahorja, ki je našemu delu posvetil izjemno pozornost, kar je bila za dijake izjemna izkušnja, nikoli pozabljena.

Oglejte si tudi