Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
3°C
JUTRI
10°C
3°C
Oceni objavo

PREDAJA SVETILKE PRIJATELJSTVA

V torek  20.01.2015 sta  častni predsednik Športnega društva Muta g. Štefan Šoštarec in blagajničarka ga. Milena Urnaut predala županu Občine Muta g. Mirku Vošnerju svetilko prijateljstva, ki  so jo izročili člani PSV Heiligenhaus iz Nemčije v času njihovega obiska v mesecu novembru 2014, kot spomin in zahvalo občini za podpiranje prijateljstva med obema društvoma oz. državama. G. Šoštarec je županu na kratko predstavil zgodovino tega sodelovanja, ki ga objavljamo.

Prijateljstvo in prvo sodelovanje  se je začelo že v letu 1968, pobudnik je bil g. Milan Romih, ki je takrat delal v Heiligenhausu in je obiskal takratnega predsednika društva  Zdenka Žeraka. Tega leta se je odvilo prvo srečanje med obema društvoma, predstavnik PSV-ja pa je bil Klasen Friedhelm .  TVD Partizan Muta je bilo prvo društvo v takratni Jugoslaviji, ki je vzpostavilo meddržavne stike na ravni športa. Leta 1969 so predstavniki Mute  obiskali prijatelje v Nemčiji in obiskali tudi takratnega konzula g. Rudija Čačinoviča (veleposlaništvo  v Bonnu) .  Srečanja so bila najprej vsakoletna, zaradi finančnih omejitev so se kasneje odvijala vsaki dve leti do leta 2014 se je skupaj odvijalo 34 srečanje.

Društvo TVD Partizan Muta se je kasneje preimenovalo v Športno društvo Muta, ki je menjalo več predsednikov, v društvu PSV Heiligenhaus je bil predsednik društva vse do svoje smrti leta 1992 g. Friedhelm. PSV oziroma njegovi predstavniki so v času osamosvojitve Slovenije in Hrvaške pomagali s humanitarnimi pošiljkami.

V spomin na dolgoletnega aktivnega predsednika PSV-ja se je ŠD Muta odločilo, da na Muti vsako leto priredijo memorial – namiznoteniško tekmovanje moških nad 40 let pod imenom Friedhelmov memorial.

Oglejte si tudi