Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
2°C
PET.
15°C
0°C
Oceni objavo

8. marec

Srečen dan žena Vsem bralkam želi ekipa MojaObčina.si veliko sreče ob vašem prazniku!

Dan žena praznujemo 8. marca in je, kot pravi ime, mednarodni praznik žensk. Je dan praznovanja ekonomske, politične in socialne enakopravnosti in dosežkov žensk. Za nekatere pa praznik predstavlja priložnost, da izkažejo svoje spoštovanje in ljubezen do žensk.

 

Združeni narodi so za slogan letošnjega praznika izbrali »Enakost  žensk je napredek vseh«.

 

Zgodovina praznika


Mednarodni dan žena se je ob koncu 19. stoletja ob delavskih in ženskih bojih za pravice predvsem v Severni Ameriki in Evropi. V začetku se je praznoval 19. marca na pobudo nemške feministke in socialistke Clara Zetkin, rojena Eissner (1857-1933). Za enakopravnost žensk se je začela bojevati leta 1889, medtem ko je pobudo za dan, posvečen vsem ženskam, dala na Drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk leta 1910. Prvič so ga praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem, takrat še na 19. marec. Tudi v Sloveniji so ga praznovali v Trbovljah.

 

Leta 1975 pa so praznik označili tudi Združeni narodi. Tako je praznik postal mednarodno obeleženje boja za pravice žensk. Ta dan tako izkoristimo za pregled napredka, ki je bil narejen na področju pravic žensk.

Oglejte si tudi