Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
NED.
13°C
0°C
Oceni objavo

LASTNIKI GOZDOV POZOR - LUBADAR GROZI!

Valentin, ki ima ključ od korenin in Pust mastnih ust sta družno sklenila pregnati zimo iz naših krajev. Toplota in sonce vztrajno topita sneg, še malo in v drevju se bodo začeli pretakati sokovi …

Prebudili se bodo tudi smrekovi podlubniki, veliki ljubitelji smrek, ki pa žal s svojo »ljubeznijo« do smrek povzročajo sive lase lastnikom gozdov in gozdarjem Zavoda za gozdove Slovenije.

 

Gospodarska škoda v gozdovih zaradi lubadarja je v zadnjih letih velika. Kako jo preprečiti ali vsaj zmanjšati?

Lastniki gozdov so v smislu dobrega gospodarja dolžni opraviti zimski kontrolni pregled svojih gozdov, da bi odkrili lanske jesenske lubadarke in v zimi poškodovana drevesa iglavcev. Letos je to zaradi lanskega žledoloma, ki je močno oslabil gozdove, še posebej pomembno. O odkritih lubadarkah mora obvestiti revirnega gozdarja, ki mu bo dal navodila in usmeritve za sanacijo.

S pravočasnim spomladanskim sanitarnim posekom močno omejimo razmah podlubnikov v poletnem času in s tem ohranjamo gozdove zdrave.

Sedaj je tudi pravi čas za dokončno sanacijo zaradi žledoloma poškodovanih listavcev. S posekom drevja in izdelavo lesa pred vegetacijo (muzgo) bomo preprečili zmanjšanje kvalitete lesa.

Ker so gozdna tla in prometnice zaradi taljenja snega razmočene, jih pri spravilu in prevozu lesa močno poškodujemo. Zato je treba transport (skupno ime za spravilo in prevoz) lesa izvesti v času, ko so tla globoko zmrznjena ali ko se bodo dovolj osušila.

Oglejte si tudi