Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Po poteh potovke

Potovka ves čas potuje. "Najraje vse prehodi" pravi in pripoveduje zgodbe. Včasih otrokom, včasih odraslim. Najljubše so ji ljudske zgodbe. Zna pa tudi kašno ljudsko zgodbo povedati čisto po svoje. Pripoveduje preprosto, saj pove tisto kar nosi v sebi . Vsaka zgodba ima svoj smisel namen in pomen.
Odpravite se s Potovko v svet domišljije in življenjske resnice. Kjer boste razumeli šelestenje vetra, govorico viharjev in plazov, okusili boste strah in lepoto, našli boste ljubezen do grdega in zavrženega ter čisto na koncu izvedeli......

 

Pri ljudskih zgodbah obstajajo številne različice ene zgodbe in tudi številne interpretacijske možnosti. Projekt Po poteh potovke, ki ga podpira Ministrstvo za Kulturo, je spodbudilo živo in raznovrstno pripovedovalsko dogajanje. Tradicionalnemu pripovedovanju v Osrednji knjižnici Mozirje smo dodali sodobno odrsko, gledališko in plesno pripovedovanje.

V muzeju Vrbovec smo uporabili ljudsko pripoved o škratih, jo malce priredili sodobnemu času in otroke učili in zabavali skozi pravljico.

Ples je univerzalen jezik, ki nam lahko pripoveduje tudi ljudsko zgodbo. Plesalka in koreografinja Lucija Boruta je s soplesalci pripravila plesno predstavo z naslovom Podaljšane misli na tlakovani poti.

Ljudske zgodbe ostajajo večne, nekatere so v naših spominih precej zabrisane. Kuk Potovke je izdalo majhno publikacijo v kateri, so zbrane ljudske pravljice in nekatere avtorske pravljice z ljudskimi motivi. Publikacija je na voljo v turistično informativnih centrih, knjižnicah Mozirje, Velenje, Šoštanj in Muzeju Velenje.

 

 

da dobro vedno premaga zlo.

 

 

Povezave

www.potovke.si/

Oglejte si tudi