Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Barvanje vetrnic lahko prepreči smrti tisočih ptic

Vetrne elektrarne veljajo za enega najbolj okolju prijaznih virov energije. Toda njihova velika vrteča rezila letno ubijejo več kot 40 tisoč ptic v ZDA in še skoraj enkrat toliko v Evropi.
Ker je v Sloveniji eden izmed največjih pomislekov pri postavitvi vetrnih elektrarn prav varnost ptic, je zanimiva novica, da lahko preprosto barvanje občutno zmanjša število mrtvih ptic.

 

Ekipa norveških znanstvenikov in okoljevarstvenikov je postavila hipotezo, da bi lahko s pobarvanjem vetrnic te postale bolj opazne, kar bi preprečilo smrt številnih ptic vsako leto.  S pobarvanjem ene lopatice na črno bi ustvarili dovolj močan kontrast, ki bi bil dovolj razpoznaven racam in vsem nizko-letečim pticam. Namesto zamenjav vetrnih turbin se bodo te preprosto le pobarvale. To je veliko preprostejše in bistveno cenejše kot nekatere druge eksperimentalne tehnologije za odganjanje ptic, ki v glavnem vključujejo napredno tehnologijo in ločeno napajanje.

 

Poleg pobarvanja vetrnic znanstveniki delajo še na enem projektu, ki bi lahko rešil veliko ptic. Gre za namestitev majhnih UV svetilk na turbine, ki bi oddajale UV svetlobo in tako opozarjale in odganjale ptice od zanje smrtnih vetrnih rezil. Glede na to da gre za zelo preproste in cenovno dostopne izume, ni razloga zakaj jih ne bi namestili na vetrne turbine in tako rešili življenje tisočim pticam vsako leto.

 

Oglejte si tudi