Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Adijo, poletne počitnice

Počitnice,  le kdo se jih ne veseli in ne odšteva dni, ki ga ločijo od njih. Začne se že v vrtcu, ko otroci težko pričakujejo jutro, ko se bodo namesto v vrtec s starši odpeljali na dopust ali pa bodo ostali doma in čas preživeli skupaj s starši.  Zares pravi čar pa imajo šele tiste 'prave' šolske počitnice, ko šolarjem ni potrebno v šolo in si lahko končno oddahnejo od učenja in zahtevnih učiteljev. Počitnice pa dobijo svojo pravo težo in vrednost šele takrat, ko jih skoraj ni več – ko dobiš prvo resno delo in moraš skrbno izkoristiti vsak prost dan. Takrat se prvič vprašaš, zakaj delo zaseda tolikšen del mojega življenja, počitnice, ki so mi tako ljube, pa so le majhna zelena oaza? A če dobro pomisliš, ugotoviš, da to oazo pravzaprav ustvarja delo. Kot ni oaze brez puščave, tudi ni počitnic brez dela. In če se ne spočiješ v oazi, poti skozi puščavo ne moreš nadaljevati.

 

Za zaposlene počitnice predstavljajo odmik od vsakodnevne rutine in pomagajo zmanjšati stres, ki je posledica stresorjev na delovnem mestu in doma. Prispevajo tudi k povečanju naše stopnje učinkovitosti. Osebe, ki poskrbijo za lasten počitek, so veliko bolj produktivne kot osebe, ki so zasute z delom in si počitnic ne privoščijo. Prav tako pa v splošnem pozitivno vplivajo na zdravje. Če si vzamemo čas in si napolnimo baterije, se posledično zmanjša stopnja stresa, ki smo ji izpostavljeni, naše zdravje pa se krepi.

 

Prva asociacija ob besedi počitnice je po navadi morje. Raziskava Slovenske turistične organizacije je pokazala, da se nekaj več kot polovica Slovencev odpravi na dopust na Hrvaško.  Zadnja leta pa postajajo vse bolj privlačne destinacije tudi Grčija, Tunizija in Turčija, ki so se pocenile in tako postale dostopne širšemu krogu ljudi. Nekateri se odločijo, da bodo dopust preživljali kar v Sloveniji, ki kljub svoji majhnosti nudi kar nekaj lepih krajev za oddih. Lahko se odpravimo na morje, v terme, ki jih najdemo na najrazličnejših koncih Slovenije, na kakšno jezero ali pa v hribe. Možnosti je veliko.

 

Čas počitnikovanja pa ni omejen, tako kot včasih samo na poletni čas, ampak se razteza praktično čez celo leto. Turistične agencije prav v jesenskem času najbolj ponujajo različna potovanja na vse konce sveta. Vse bolj moderno pa je tudi preživljanje novoletnih in prvomajskih počitnic v različnih turističnih centrih, predvsem v tujini ali na morju. Torej, ko je enih konec, se že veselimo drugih.

 

S prvim septembrom so otroci sedli v šolske klopi, tako da so se poletne počitnice zanje zaključile. Brezskrbnih dni je tako zanje konec, vendar ne za dolgo, saj bodo čez slaba dva meseca že uživali v jesenskih počitnicah.

 

Jerneja Dragan

Oglejte si tudi