Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
4°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Z novim šolskim letom v energetsko prenovljeno šolo in zdravstveno postajo

Prvi šolski dan je bil za otroke, ki obiskujejo Podružnično šolo Trebelno nekaj posebnega – vstopili so v energetsko prenovljeno šolo.

Podružnično šolo na Trebelnem obiskuje 52 otrok, v stavbi so štirje razredi osnovne šole, kuhinja, kabineti, zbornica, sanitarije in garderobe, v letu 2012 pa je bil urejen tudi mešani oddelek vrtca za predšolske otroke. Prenova stavbe, ki je bila zgrajena leta 1972, je stala nekaj več kot 99 tisoč evrov (in ne načrtovanih skoraj 154 tisoč evrov), Kohezijski sklad EU zanjo prispeva 85 odstotkov upravičenih stroškov (59 tisoč evrov), razliko pa bo pokrila občina. V šolo je danes prvič vstopilo sedem otrok.

 

"Prvošolcem šola predstavlja novo okolje, prinaša nova spoznanja in tudi nove izkušnje.  Današnjega dne pa se ne veselijo samo prvošolci, temveč vsi zaposleni, učenci in tudi ostali prebivalci Trebelnega. Ponosni smo na energetsko prenovljeno podružnično šolo, ki je pridobila v celoti novo podobo. Pa ne samo zunanjo, obnovljena je tudi notranjost šole. Z lastnimi sredstvi pa smo poskrbeli za novo, sodobno opremljeno kuhinjo," pravi ravnateljica Osnovne šole Mokronog Zvonka Kostrevc.  (- pripeta tonska izjava Zvonke Kostrevc)

 

Energetska sanacija naj bi na letni ravni prinesla prihranek 49,67 MWh energije oziroma približno tri tisoč evrov. Podobno je ocenjen tudi prihranek za ogrevanje energetsko sanirane Zdravstvene postaje Mokronog. Energetska sanacija te stavbe, ki je bila zgrajena leta 1913, je stala dobrih 71 tisoč evrov (namesto načrtovanih 107 tisoč evrov), evropski kohezijski sklad pa bo zanjo prispeval nekaj več kot 43 tisoč evrov.

Vsaka takšna pridobitev je najbolj pomembna tistim, ki jo dnevno uporabljajo – v tem primeru šolarjem in bolnikom ter seveda zaposlenim. Verjamem, da se bodo v prenovljeni stavbi dobro počutili, predvsem šolarji pa z radovednostjo in veseljem nabirali nova znanja, ne samo iz učbenikov, ampak tudi pri izvenšolskih dejavnostih in medsebojnem druženju,“ ob novih pridobitvah pravi župan Občine Mokronog-Trebelno Anton Maver (- pripeta tonska izjava Antona Mavra)

 

V obeh stavbah so tako med počitnicami dodatno izolirali fasado, dodatno izolirali streho in tla oziroma strop, zamenjali okna in zunanja vrata, vgradili termostatske ventile, vzpostavili sistem za energetski monitoring in izvedli ostala pleskarska, krovsko-kleparska in rušitvena dela ter poskrbeli za nove elektroinstalacije. Namenu so ju s prireditvijo na Trebelnem, na kateri so nastopili tamkajšnji osnovnošolci in škratje Mokronožci, predali danes.

 

Vir: Sporočilo za javnost, Občina Mokronog-Trebelno

Oglejte si tudi