Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

Bo Mokronog spet šahovski kraj?

Pred dvema letoma sem predlagal OŠ MOKRONOG, da organiziramo na šoli šahovski krožek. Predlog je bil z navdušenjem sprejet, občina je z manjšo vsoto idejo tudi podprla. Pohvalno. Naj pa povem takoj v začetku, da oba mentorja delava v bistvu kot prostovoljca, honorar, ki ga je možno dobiti za to dejavnost, prepustiva šahovskemu klubu, da imajo šahisti za prevozne stroške na razna tekmovanja.

 

Lahko rečemo, da se je krožek prijel. Mladi šahisti se udeležujejo raznih tekmovanj in za nekatera imena vedo mentorji po šolah. Kako to vem? V četrtek, 1. marca, so mlade šahistke OŠ MOKRONOG na OŠ BRŠLJIN postale ekipne prvakinje dolenjskih osnovnih šol! Vse čestitke Maruši, Petri, Lani in Moniki! Za dolenjsko šahovsko srenjo je bilo to kar nekakšno presenečenje, ob čestitkah pa so me spraševali, kje imam Matica, Boštjana ... Tudi pri fantih bi lahko dobili pokal! Sem bil kar vesel in ponosen, da nam je konkurenca to rekla.

 

Mentorja sva zelo zadovoljna z odnosom, ki ga ima OŠ do šaha; tudi sodelovanje s starši je dobro, čeprav se je ravno za to tekmovanje zgodilo (prvič!), da ni prišlo dovolj fantov, da bi lahko peljal na tekmo še to ekipo, ki se tudi dobro razvija in ob primernem prizadevanju lahko visoko poseže. Morda bi ob koncu šolskega leta na nekem srečanju s starši dorekli, v katero smer želimo s to dejavnostjo.

 

Mentorja si želiva:

- dobiti iz »domačih« mokronoških bivših šahistov ali samo ljubiteljev šaha prostovoljce za pomoč pri krožku. (To je tudi odlična prilika, da se tudi starejši izboljšuje ali celo priuči te igre. Da nam bodo morda demenca in podobne težave prihranjene je samo eden od razlogov, drugi je pa ta, da je za mlado generacijo treba tudi kaj narediti in o tem ne samo govoriti!)

 

- še boljšega sodelovanja s starši in jasno izražene njihove želje, kakšen razvoj si želijo v šahu za svojega otroka  (Pri čemur pa je jasno za upoštevati otrokove želje, manj pa muhe enodnevnice!)

 

Na tem tekmovanju sem podpisani spremljal ekipo. Ne da se popisati navdušenja, s katerim so dekleta sprejela velik pokal! Kot v Kopru dan prej, ko so dali naši Škotom gol! Le da tam nismo zmagali!

Tone Kotar

Oglejte si tudi