Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
3°C
PET.
18°C
2°C
Oceni objavo

Andreja in Martin uspešna v konstruiranju robotov

V aprilu se je v Ljubljani, v okviru Festivala inovativnih tehnologij, odvijalo državno tekmovanje v konstruiranju robotov. Osnovno šolo Mokronog sta odlično zastopala Andreja Kernc in Martin Urigelj, ki pa sta dokazala svoje znanje in spretnosti tudi v maju na področnem oziroma državnem tekmovanju v konstruktorstvu.

 
Tekmovanj iz robotike je po Sloveniji več vrst. Medtem, ko je na večini tekmovanj na področju robotike problem naloge znan že v naprej, je za tekmovanje v konstruiranju robotov razpisana le oprema, ki naj bi jo tekmovalci potrebovali za gradnjo robota, kot so na primer gradniki, stikala, lučke, razni čutilniki (senzorji) svetlobe, razdalje ipd. Poleg tehničnih zbirk učenci potrebujejo tudi programabilni računalniški vmesnik, ki omogoča krmiljenje robota, in računalnik, s katerim robota programirajo oziroma mu vdahnejo življenje. V nalogi, ki jo učenci dobijo tik pred pričetkom tekmovanja, sta opis konstrukcije robota in delovanje robota.
Letos so na omenjenem tekmovanju Osnovno šolo Mokronog zastopali trije učenci in sicer Urban Oštir (6. r), Andreja Kernc (7. r) in Martin Urigelj (9. r), ki so se na tekmovanje pripravljali v okviru tehničnega krožka. Vsi trije so se uspešno spopadli s problemom, še posebej uspešna pa sta bila Martin in Andreja, ki sta osvojila zlato oziroma srebrno priznanje.
Za elektriko oziroma elektroniko se je Martin navdušil že v otroštvu, ko je opazoval očeta, kako ustvarja v domači delavnici. V osnovni šoli se je kasneje srečal še z robotiko, kjer pa je že pravi mojster, saj je to njegovo že drugo zlato priznanje iz tega področja. Martin pa ni uspešen le v robotiki, pač pa tudi v matematiki in fiziki, saj je osvojil zlato priznanje iz matematike in srebrno priznanje iz fizike, pod mentorstvom učiteljice Jožice Kaferle. Šolanje bo nadaljeval na tehniški gimnaziji, sicer pa ga zanima nanotehnologija.
Andreja se z robotiko, za katero jo je navdušil njen starejši brat Tomaž (zdaj že nekdanji učenec OŠ Mokronog), ukvarja le slabe pol leta. Tekmovanja se je udeležila prvič in bila ne le med najmlajšimi, temveč tudi edino dekle – lep dokaz, da tehnika le ni samo za fante. Poleg robotike ji je všeč tudi likovno ustvarjanje, uspešna pa je tudi pri matematiki, kjer je osvojila srebrno Vegovo priznanje. Sama pravi, da bi nekoč rada postala veterinarka.

 

Ne nazadnje pa sta oba svojo zbirko priznanj v mesecu maju še dopolnila in sicer Andreja z bronastim priznanjem na področnem in Martin s srebrnim priznanjem na državnem tekmovanju iz konstruktorstva in obdelave gradiv v kategoriji konstruiranja modelov s tehniškimi zbirkami Fischertechnik in LEGO. Iskrene čestitke obema!
mentor Tomaž Kušar


Oglejte si tudi