Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
6°C
Oceni objavo

Mlečna voda

Voda v vseh vaseh doline Radulje je ZDRAVSTVENO USTREZNA in je kljub mlečnemu videzu varna za pitje

Jeseni leta 2009 se je v vaseh doline Radulje izgradilo novo vodovodno omrežje. Tri vasi, ki so bile do tedaj oskrbovane preko vaških vodovodov in v katerih je bila voda oporečna, so se priklopile na javni vodovod. V upanju, da bo  voda iz javnega vodovoda kakovostna in zdrava, so se na novo vodovodno omrežje priklopila skoraj vsa gospodinjstva. Vendar so se kmalu pojavili dvomi v zdravstveno ustreznost vode. Iz pip je namreč pritekla voda mlečnega videza. Sprva so se pojavili pomisleki glede pretiranega kloriranja, vendar so analize vode vedno pokazale, da je doziranje klora v mejah normale. V začetku so delavci Komunale večkrat prezračili sistem, ker se je predvidevalo, da je možna napaka v sistemu, vendar se je po naknadnih pregledih sistema pokazalo, da je v vodi drobno razpršen zrak, ki prihaja direktno iz vrtine. Tega ne bi bilo, če bi voda pritekla iz vodohrana, kjer bi se umirila in zbistrila. Za naš sistem vodovoda je projektant predvidel tlačno povratni sistem. Ker pa je skupna dnevna poraba vode tolikšna, da črpalka skoraj neprestano obratuje, se naš sistem ne napaja z vodo iz vodohrana, ampak z vodo direktno iz vrtine.

Ker Komunala Trebnje ni izdala soglasja za pridobitev uporabnega dovoljenja vodovodnega sistema, je Občina Mirna Peč meseca avgusta letošnjega leta sklicala sestanek s predstavniki trebanjske in novomeške komunale, predstavniki naše občine ter projektantom. Dogovorili so se, da se s strani Zavoda za zdravstveno varstvo ponovno pridobi analizo  o ustreznosti vode. Predlagane so bile tudi možne rešitve za odpravo prisotnosti zraka v vodi.  Ena od predlaganih rešitev je, da se v sistem vključi še druga, do sedaj neaktivna vrtina ali pa izgradnja vzporednega cevovoda od vodohrana do črpališča, ki bi bila po mnenju predstavnikov naše občine tudi najbolj ustrezna. To pa bi pomenilo finančno obremenitev za obe občini, zato se morata o tem dogovoriti oba župana.

Zavod za zdravstveno varstvo je konec meseca avgusta letošnjega leta opravil pregled pitne vode in odvzel vzorce za  analizo. Vizualni pregled vode je pokazal, da je v vodi drobno razpršen zrak, ki daje vodi videz motnosti oz. mlečni videz. Vonj in okus vode sta bila čista in brez posebnosti, zračni mehurčki pa so se v 2 dcl vode izločili po 30 sekundah - voda je postala bistra.

Iz poročila zavoda je razvidno, da so odvzeti vzorci vode zdravstveno ustrezni oz. da je voda varna za pitje. Sporna motnost oz. mlečni videz vode pa je odraz visoke prezračenosti s kisikom in drugimi zračnimi plini, ki ne predstavljajo tveganja za zdravje uporabnikov.

                                                                                                                      Jerneja Dragan

Oglejte si tudi