Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
4°C
JUTRI
15°C
3°C
Oceni objavo

26. KRESNA NOČ v Mokronogu

Kako nadaljevati z uspešno tradicijo kresnih noči, ko je lanska, jubilejna petindvajseta, ponudila toliko magije, čarobnosti, pestrosti dogodkov za vse generacije, športnike, rekreativce, ljubitelje kulture, dobre kulinarike, in za nameček še čudovitega vremena v sicer vremensko kislem juniju 2014?

 

Kaj drugega, kot da vsemu naštetemu dodamo še potovanje naravnost v  v e s o l j e  !

 

Na predvečer glavnega dogodka, v petek 19. junija, bomo krasili trg in se zbrali na astronomskem večeru, kjer bomo lahko prisluhnili predavanju o vesolju, nato pa bo sledilo opazovanje nočnega neba skozi teleskop (zvezde, planeti – takrat bosta še vedno vidna tudi Jupiter in Saturn).

 

V soboto 20 junija nas bo po pestrem celodnevnem dogajanju zabaval ansambel Nočni skok, z nami pa bo tudi posebna gostja večera, pevska diva Nuša Derenda.

 

Še informacija vsem, ki imate na zadnjo Kresno noč lepe spomine in ne želite zamuditi niti letošnje, ali pa se nanjo odpravljate prvič. Organizator obljublja, da okusnih lignjev tokrat ne bo zmanjkalo. Kulinarične mojstrovine vseh vrst bodo tradicionalno izvajali preizkušeni lokalni kuharski mojstri … z mnogo zvezdicami.

 

Tradicija praznovanja kresne noči sega vse od keltskih žrtvenih obredov in germanskega čaščenja drevesnih duhov. V  indoevropskem prostoru predstavlja najbolj magično obdobje v vsem letu. Takrat svoje moči preizkušajo škrati, vile in druga nadnaravna bitja, praznovanje pa je nabito z magijo in čarovništvom. Vse to pa velja tudi za Kresno noč v Mokronogu.


Prvo novodobno praznovanje Kresne noči smo v Mokronogu organizirali že pred 41 leti, davnega leta 1973. Prireditev je postala prepoznavni znak kraja z močno tradicijo in tako kot veliko stvari doživljala svoje vzpone in padce. Tradicionalni organizator, Turistično društvo Mokronog, je kulturno obarvano prireditev lansko leto ponovno pripeljal v trško jedro, ki bo tudi letošnje glavno prizorišče.


Avtor: Mateja Podgoršek, TD Mokronog


Vir: Občina Mokronog-Trebelno

Oglejte si tudi