Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Franc Frelih – PLASTA d. o. o. prejemnik nagrade Gospodarske zbornice Slovenije

Nagrade za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke, ki so najstarejša in najprestižnejša tovrstna priznanja v Sloveniji, je GZS letos podelila že štiriinštiridesetič, kot priznanje tistim gospodarstvenikom, ki že vrsto let uspešno vodijo svoja podjetja. Letošnjih nagrajencev je bilo 10, prihajajo pa iz šestih regij in sedmih panog.

Nagrado podeljujejo iz vrst velikih, srednjih in malih družb. Iz vrst srednjih družb je nagrado prejel Franc Frelih, Plasta d. o. o., ki je podjetje ustanovil že leta 1980.

»Danes je podjetje eno največjih slovenskih podjetij za predelavo plastike in vodilni proizvajalec PELD in PEHD regenerata. Z lastnim znanjem, sodobno tehnološko opremo in računalniško podprtimi sistemi izdelujejo različne vrste tehnološko zahtevnih folij in polietilenske, tudi biorazgradljive vreče. Družbo odlikujejo razvojni in finančni rezultati s skoraj trikratno višino dodane vrednosti na zaposlenega v primerjavi s panogo kot tudi nizki stroški dela glede na panogo. Prihodki na zaposlenega so prav tako izrazito visoki kot tudi  dobičkonosnost kapitala in sredstev.  Med ostalimi trgi izvaža podjetje tudi na konkurenčen italijanski trg, kjer dosega povprečno 21 odstotno rast. Okoljska ozaveščenost se odraža v pristopih k varovanju okolja, kot je na primer prevzem in reciklaža ostankov folij od partnerjev, za kar so razvili posebni proizvodni liniji. Podjetje je vključilo tudi evropski projekt PLASTiCE, katerega cilj je identifikacija in odprava omejitev, ki preprečujejo hitrejšo in bolj množično uveljavljanje trajnostnih vrst plastike, predvsem biorazgradljive plastike in plastike na osnovi obnovljivih virov v srednji Evropi. Družbeno odgovornost izkazujejo z vzpodbujanjem kulturnih in športnih dogodkov ter sorodnih akcij v lokalnem okolju,« so zapisali v obrazložitvi nagrade.

Tudi v Mokronogu imamo podjetje, ki je v lasti gospoda Franca Freliha. To je podjetje SEP proizvodnja in storitve d. o. o., ki zaposluje 99 delavcev. Ponosni smo na to.

Gospodu Francu Frelihu izrekamo v imenu Občine Mokronog-Trebelno in vseh njenih občanov iskrene čestitke ob laskavi nagradi in mu želimo uspešno delo še naprej!

Anton MAVER

župan

Oglejte si tudi