Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Vozimo pametno, brez telefona!

Kot poziv »Vozimo pametno, brez mobilnega telefona!« bo v začetku novega leta ozaveščala akcija o uporabi mobilnih telefonov s strani Javne agencije RS za varnost prometa.

Preventivna akcija bo potekala od 8. do 24. januarja 2016.  Prav tako je bil v ta namen posnet tudi film, ki si ga lahko ogledate spodaj.

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo iz leta v leto narašča. Z akcijo namenjeno vsem voznicam in voznikom želijo doseči zavedanje, da nič ni tako pomembno kot človeško življenje. Poudarjajo, naj se vozniki ustavijo na primernem mestu ter opravijo telefonski klic oziroma ostale mobilne dejavnosti.

Če voznik pri svoji vožnji telefonira ga lahko primerjamo z voznikom, ki ima v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS sporočila voznik v povprečju 4 krat manj gleda na vozišče kot običajno. Predvsem pa uporaba mobilnih telefonov poslabšuje reakcijski čas voznika, ki je v primerjavi z normalnimi pogoji kar 50% slabši. Omeniti je potrebno tudi počasnejše zaznavanje prometne signalizacije, celotne okolice ter daljši zavorni čas.


Šteje vsaka sekunda, šteje vsako življenje. Ne uporabljajmo telefona med vožnjo in vozimo pametno!

Oglejte si tudi