Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
2°C
JUTRI
13°C
-1°C
Oceni objavo

Pohorje je dobilo prve vodnike

Slovenija

je po ohranjenosti in pestrosti narave ena najbogatejših evropskih držav. Na naše ravnanje z okolje, naravo in naravnimi viri znatno vpliva vzpostavljen sistem vrednot in občutek pripadnosti prostoru ter povezanosti z naravo, iz katere izhajamo.

Narava in njene posebnosti lahko predstavljajo osnovo za oblikovanje trajnostnih turističnih produktov, vendar le, če se tega naravnega bogastva zavedamo sami ter to zavedanje gradimo kot del lastne identitete.

V okviru izvajanja projekta "Ureditev rekreacijskih in turističnih poti na zahodnem Pohorju v območjih Natura 2000", ki ga na RRA Koroška izvajamo na območju zahodnega Pohorja, smo na RRA Koroška zasnovali, ter med 18. septembrom in 3. oktobrom 2014 izvedli, 20 urni sklop izobraževanj s področja trajnostnega turizma in varovanja narave. Izobraževanje smo pripravili v sodelovanju s kompetentnimi zunanjimi strokovnjaki ter institucijami iz Koroške regije in okolice Pohorja ter pod mentorstvom dr. Tanje Lešnik Štuhec. Izobraževanje je potekalo v Dravogradu (s terenskim delom v okolici Dravograjskega jezera) ter v novem objektu Občine Mislinje  na Kopah (s terenskim delom na pohodni poti med Kopami in Ribniško kočo).

Kaj so pohorske planje, kako so nastale, kakšen je njihov pomen danes? Zakaj je Ribniško jezero tako posebno? Je res, da si na Dravograjskem jezeru zavetje poiskalo že 150 vrst ptic in zakaj je to pomembno? Kdo ali kaj je škopnik? Koliko milijonov let so stare kamnine, po katerih se sprehajamo na Kopah? Za koga, razen človeka, so še pomembne borovnice in brusnice na Pohorju? Katera zelišča najdemo na Pohorju in kako jih uporabiti? To je le nekaj izmed vprašanj, na katere smo iskali odgovore.


Udeleženci, ki so se aktivno udeležili izobraževanja ter opravili obveznosti, so pridobili naziv vodnik/vodnica po Pohorju. 7 novih vodnikov in vodnic, izmed katerih nekateri že aktivno delajo v turizmu, drugi pa v tej panogi še iščejo priložnosti, pomeni dobro osnovo za grajenje skupne zgodbe sonaravnega turističnega razvoja Pohorja, ki temelji na spoštovanju tradicije, ohranjanju narave in okolja ter sprejemanju izzivov sodobnega časa.

Besedilo in fotografije: Peter Zajc, RRA Koroška

Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete 'Razvoj regij', prednostne usmeritve 'Regionalni razvojni programi'.

Oglejte si tudi