Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
0°C
SOB.
17°C
1°C
Oceni objavo

Spoznajte mentorje U3ŽO MOCIS Slovenj Gradec

Letos smo se na Univerzi za tretje življenjsko obdobje MOCIS Slovenj Gradec odločili, da predstavimo nekatere mentorje naših študijskih programov. Za začetek teh spoznavanj vam bomo predstavili mentorico programa ''Odkrijmo lepote naše domovine'', gospo Miro Časar, ki je upokojena učiteljica zgodovine in geografije ter velika ljubiteljica in strokovnjakinja klekljanja. Čeprav Koroška ni znana po tej zvrsti kot Idrija, pa je bilo kljub temu ustanovljeno Društvo klekljaric Koroške, katerega je tudi predsednica. Zaradi svoje aktivnosti je tudi članica mednarodne organizacije za klekljano čipko.
Za bolj konkretno spoznavanje njenega mentorskega dela smo ji postavili nekaj vprašanj.

1.    Zakaj ste se odločili za sodelovanje na U3ŽO kot mentorica študijskega programa »Odkrijmo lepote naše domovine«?

Želela sem ohraniti svoje bogate izkušnje in da moje znanje še živi naprej. V aktivni delovni dobi sem svoje znanje podajala osnovnošolskim otrokom.  Pri vsakem delu se z leti nakopiči veliko ''bogastva«, zato bi bilo škoda, da ga ne bi delila z mojimi vrstniki na U3ŽO. Tako tudi moje znanje ostane še vedno živo. Čeprav je velika razlika med vedoželjnimi otroki in starejšimi z veliko življenjskimi izkušnjami in znanji, sem z veseljem sprejela ponudbo MOCIS-a in se odločila za mentorstvo v študijskem programu.

2.    Kako ste si zamislili program v začetkih svojega dela?

Z vodstvom U3ŽO smo se odločili najprej za raziskovanje domačega kraja, nato Koroške in kasneje še malo dlje.

Prvo leto smo najprej mislili, da se bo študijski program odvijal le v učilnici. Pripravljala sem material za šolske ure preko PowerPointa. Tudi z osnovami geografije in umetnostne zgodovine smo se tako seznanili. Vendar pa je čas pokazal, pa tudi slušatelji so z navdušenjem sprejeli, da je obisk kraja ali znamenitosti v '' živo'' čisto nekaj drugega, kot pa sedeti v klopeh. Spoznavali smo Slovenj Gradec, Mislinjo, Šentjanž, kulturnozgodovinske spomenike, cerkve. Pripravili smo brošuro o sakralni kulturni dediščini v občini in končno ekskurzijo v Posavje s krajem Rogatec in dvorec Strmol. Tako so imeli slušatelji možnost  poizkusiti se tudi kot ''turistični vodiči''.

Naslednje študijsko leto pa smo raziskovali Črno, Radlje, Vuzenico. Slušatelji so aktivno sodelovali pri sestavi brošure Meškova pot, ki smo jo en del tudi prehodili. Naša naloga pa je tudi, da pripravimo končni izlet v mesecu maju. Obiskali smo grad Goričko, Bogojino, Filovce in si ogledali orhideje v Dobrovniku.

3.    Kakšni so vaši načrti za študijsko leto 2015/16?

V letošnjem letu načrtujemo skupaj s študijskim programom Fotografija raziskati gradove v Mislinjski dolini. Pri sestavi brošure bo tako slikovni del bolj pester in ''profesionalen''. Obiskati imamo namen tudi Prevalje, Mežico, Šmartno in Velenje. Naše delo je zelo odvisno od vremena, glede na to, da hodimo po terenu. Na krajše razdalje se odpravimo s svojimi avtomobili. Ker pa Koroška sega tudi v Avstrijo, se bomo najbrž v prihodnje tudi tja kdaj zapeljali.

4.    Zakaj se vam zdi pomembno spoznavanje Koroške pokrajine?

Sem bila na daljši ekskurziji po Egiptu in ga prepotovala po dolgem in po čez. Tako sem spoznala, kako lepa in zelena je naša Slovenija. Vsi hitimo gledati, kaj je v daljnem svetu, svoje bližnje okolice pa ne poznamo. Živimo v nekem okolju, pa morda kilometer stran ne opazimo gradu, cerkve, spomenika ali celo vasi. Tudi s spoznavanjem domačih krajev, njihove zgodovine in ljudi obogatimo sebe, pa tudi drugim bomo lahko v pomoč pri raziskovanju.

5.    Kdo, kdaj in kako se lahko še pridružijo k študijskemu programu?

Vključi se lahko vsakdo, ki ga vsaj malo zanima raziskovanje naše lepe domovine, kadar koli, četudi sredi leta. Morda v tem študijskem programu tudi zato uporabljamo besedo raziskovati, ker ne poteka v učilnici, temveč na dorečenem cilju. Predvidoma poteka vsake 14 dni. Načeloma pa se dogovarjamo, prilagajamo datume, dneve, ure, vse po željah slušateljev, če pa je slabo vreme, pa krožek odpade. Torej, če smo vam vzbudili zanimanje, se nam pridružite in pridite na U3ŽO.

 

 

Sestavila: Zdenka Turičnik

Oglejte si tudi