Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-2°C
Oceni objavo

Otvoritev študijskega leta U3ŽO MOCIS Slovenj Gradec

Že četrto leto zapored je potekala otvoritev študijskih programov Univerze za tretje življenjsko obdobje v okviru MOCIS-a za študijsko leto 2016/17, ki privablja starejše nad 50 let. Prireditev je bila kot običajno na torek, letos 4. oktobra ob 10. uri v Mladinskem kulturnem centru Slovenj Gradec.
Zelo spodbuden nagovor sedanjim in bodočim članom je imela gostiteljica Sonja Lakovšek, direktorica MOCIS-a. V imenu Mestne občine Slovenj Gradec so bile pozdravne besede podane s strani g. župana, Andreja Časa, ki je vso podporo obljubil tudi za to študijsko leto.

Osrednji del naše prireditve je bilo srečanje z gostoma, mag. Petrom Cokanom in mag. Vanjo Jus z vedno bolj aktualno temo, predvsem za tretje življenjsko obdobje, ''KONCENTRACIJA IN UTRJEVANJE SPOMINA'.

Da bi vam podrobno predstavljala oba gosta, bi bilo predolgo za tale članek. Preberite si to raje na spletni povezavi http://www.umi.si/o-nas/predstavitev-vodstva, pa najbrž boste presenečeni, koliko jima je že uspelo narediti v tem zgodnjem ustvarjalnem obdobju njunega življenja.

Bistvo njune ''predstave'' lahko strnemo takole:

Starost doleti slej ko prej vsakega, če jo le dočaka. Ta zrela leta so lahko prava zakladnica izkušenj, znanj, lepih, težkih trenutkov, torej pravo bogastvo spominov. Vendar pa starost poleg svojih let prinese tudi različne zdravstvene težave in ena od njih je tudi demenca, ki je vse pogostejša in prizadene možgane oz. njihov spomin. Vsekakor mora človek ostati aktiven, saj le tako lažje izvaja vsakodnevne aktivnosti ter premaguje ovire na poti do končnega cilja. Na izbiro imamo veliko aktivnosti, to je npr.: branje knjig – novic, udejstvovanje na krožkih – prireditvah, izobraževanja – zanimanje za nove stvari, druženje s prijatelji, reševanje raznih miselnih nalog … Tako lahko tveganje, da bi zboleli za demenco, prestavite za nekaj let. Podobno kakor športnik rabi trening oz. aktivnosti, s katerimi krepi mišice, tako rabijo možgani aktivnosti in gibanje, ki obnavljajo »sive celice«.

''Predstava'' je trajala več kot uro. Prisotni so bili izredno navdušeni. Takšna predavanja bodo še kako dobrodošla tudi v prihodnje. Ob zaključku prireditve pa je vodja programskega odbora U3ŽO MOCIS Slovenj Gradec, ga. Nevenka Gutenberger predstavila izredno pestro ponudbo programov novega študijskega leta, v kateri lahko vsak član najde nekaj zase.

Spoštovani bodoči in sedanji člani U3ŽO, tukaj je jesen, še malo pa pride starka zima, dnevi so kratki, ne ostajajte doma. Pridite na U3ŽO! Morda boste nadoknadili zamujeno iz mladosti in si dali novo priložnost. Zagotovo pa boste pridobili nove prijatelje podobnih interesov in starosti.

Dajte vsakemu dnevu možnost, da bo najlepši dan v vašem življenju!

 

 

                                                                                                          Sestavila: Zdenka Turičnik

Oglejte si tudi